Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку відбулася серія нарад з питань мирного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту на Близькому Сході


У Нью-Йорку відбулася серія нарад з питань мирного врегулювання арабо-ізраїльського конфлікту на Близькому Сході

Нью-Йорк, 17 липня 2002 -

Марія Щур: Зустрічалися представники Сполучених Штатів, Європейського Союзу, Організації Об'єднаних Націй та Росії. Цих партнерів у зусиллях відновити мирний процес на Близькому Сході називають “квартетом”. Тож, у штаб-квартирі ООН зійшлися Колін Пауел, державний секретар Сполучених Штатів, Хав'єр Солана, комісар Європейського Союзу з питань національної безпеки, Ігор Іванов, міністр закордонних справ Росії, та Кофі Аннан – генеральний секретар ООН. На зв'язку наш нью-йоркський кореспондент Юрій Дулерайн. Юрію, чи вдалося цьому квартетові дійти якихось конкретних рішень?

Юрій Дулерайн: Не те, що рішень жодних не дійшли, а й навіть згоди не було з цілої низки ключових проблем. Єдине, на чому всі учасники нарад погодилися – так це на тому, що спільною метою має бути утворення Палестинської держави протягом наступних трьох років. Але як саме цього досягти – поки що невідомо. Найбільші суперечки були навколо постаті Ясира Арафата, лідера палестинців, та його ролі на близькосхідній сцені. Америка та Ізраїль вважають, що Арафат не є партнером у пошуках миру, що він пов'язаний з терористами й очолює корумповану адміністрацію, яка кладе до власної кишені грошову допомогу Заходу, призначену для полегшення становища злиденних палестинців. Президент Джордж Буш, нагадаю, ніколи навіть не запрошував Арафата до себе і нещодавно закликав палестинців обрати собі нового лідера. Одначе, Європейський Союз, Росія та генеральний секретар ООН кажуть, що Арафат є законно обраним лідером і з ним треба вести переговори.

Марія Щур: А чи є там бодай хоч які-небудь шанси на можливість компромісного рішення?

Юрій Дулерайн: Максимум, на що Сполучені Штати ладні погодитись – і про це говорив Колін Пауел в телевізійному інтерв'ю у програмі мережі Єй-Бі-Сі “Найтлайн”: якщо Арафат залишиться – то лише як номінальний лідер, зіц-голова, так би мовити, із тим, щоб реальна влада була у прем'єр-міністра. Пауел дав зрозуміти, що Білий дім уже не наполягає, як кілька місяців тому, на відновленні арабо-ізраїльских переговорів одночасно з припиненням тероризму і з економічною допомогою палестинцям. Відтак, каже Пауелл, на перше місце висувається безпека та гуманітарний аспект проблеми. Кофі Аннан, визнаючи важливість безпеки, вважає, що без прогресу в інших питаннях тероризм триватиме.

Марія Щур: То чим же закінчилися наради?

Юрій Дулерайн: Новими нарадами. Держсекретар Пауелл зустрівся з міністрами закордонних справ Єгипту та Йорданії і всі вони, разом з міністром закордонних справ Саудівської Аравії, поїхали до Вашингтона, де у четвер їх прийме президент Буш у Білому домі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG