Доступність посилання

ТОП новини

У Белграді не втихомирюється скандал у зв’язку із взаємозвинуваченнями команд президента Югославії Воїслава Коштуніци, прем’єр-міністра Сербії Зорана Джінджича та групи відставних генералів


У Белграді не втихомирюється скандал у зв’язку із взаємозвинуваченнями команд президента Югославії Воїслава Коштуніци, прем’єр-міністра Сербії Зорана Джінджича та групи відставних генералів

Белград, 17 липня 2002 – Це вже не політика, а театр абсурду. Такими словами окремі оглядачі говорять про безпощадні, часто навіть безглузді звинувачення людей близьких до глави держави відносно голови сербського уряду. Здається, що сербський прем’єр Зоран Джінджич обережніший: він рішучо спростував твердження, що його уряд підслуховував Воїслава Коштуніцу й відтоді не вдається до коментарів із цього приводу, пускаючи інших, щоби плуталися в подробицях. Співробітники Коштуніци, навпаки, щоденними виступами у мас-медіа створюють собі нових ворогів.

Партія югославського президента у союзному, відтак і в республіканському парламенті Сербії виступила проти сформування спеціальної комісії для розслідування скандалу. Прихильники Коштуніци вимагали, щоби темою парламентського розслідування було лише підслуховування Президента, не і діяльність його радників та інших співробітників. Опозиція, в свою чергу, вимагає обговорення торішньої видачі екс-президента Слободана Мілошевича Міжнародному трибуналові у Гаазі. Партія Коштуніци ще раз опинилася на опозиційній стороні політичного фронту. Це могло б означати, що глава держави більше не шукає союзників у центрі, а лише між правими, націонал-консервативними силами.

Найбільшим тягарем на плечах Президента могли б стати сенсаційні заяви його співробітників, спрямовані проти окремих сербських функціонерів та групи генералів. Це тому, що люди Коштуніци щодня висувають нові звинувачення, і одночасно відмовляються від парламентських дебатів про них. Та ще одне: вони часто оприлюднюють дані які потрапили в їхні руки лише завдяки тому, що перебувають в оточенні глави держави. Це стосується, зокрема, даних про нібито причетність окремих генералів до контрабанди та інших незаконних дій. Такі дані, на думку юристів, треба передавати прокурорам, а не журналістам.

Коштуніца додатково обурив громадськість коли твердження генералів, яких він звільнив із посади, назвав “пенсіонерськими балачками”. Правляча коаліція тим часом готується до парламентських слухань у зв’язку із скандалами, а її лідери попереджають, що у Сербії більше немає недоторканних. Не важко зрозуміти, що це стосується, насамперед, Коштуніци.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG