Доступність посилання

ТОП новини

Напруження між Індією і Пакистаном. Політична криза в Туреччині


Напруження між Індією і Пакистаном. Політична криза в Туреччині

Прага, 17 липня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати чергову хвилю напруження в індійсько-пакистанських взаєминах після убивства минулого тижня 28 індусів в мусульманському штаті Кашмір. Зі сторінок західних газет не сходить також тема політичного хаосу в Туреччині, який, на думку оглядачів, матиме згубний вплив на економічне становище країни і загалом на ситуацію в цілому регіоні.

Британська газета «Файнешл таймс» містить коментар свого кореспондента в Нью Делі Александера Ніколя, в якому автор схвально відгукується на останню реакцію індійського керівництва у справі терористичного акту кашмірських мусульман, унаслідок якого загинуло 28 індусів, переважно сезонних робітників. Стримавшись від чергових обурливих заяв і звинувачень, індійський уряд заявив тим часом, що він має намір обговорити справу надання ширшої автономії штатові Кашмір, де серед населення переважають мусульмани. На думку автора, ця стримана реакція індійських керівників розрахована на те, щоб здобути підтримку з боку західних країн і водночас їхній осуд терористичних актів ісламістів. При цьому автор підкреслює, що Захід справді підтримав індійські вимоги, адресовані Пакистанові припинити проникання мусульманських бойовиків на територію Кашміру. Однак, як підкреслює автор, у день виступу в парламенті заступника прем’єр-міністра Індії Адвані, тобто у вівторок у Кашмірі сталися дві нові збройні сутички, в яких поранено 19 осіб, 14 із них мирних жителів.

Західна і зокрема європейська преса продовжує коментувати ситуацію в Туреччині після розвалу там урядової коаліції. Найтяжчим ударом для Туреччини у зв’язку з цим може стати відкладення процедури її вступу до Європейського союзу. Бельгійська газета «Ле Суар» відгукується зокрема на вчорашню заяву правлячої трипартійної коаліції, в якій оголошено про призначення дострокових загальних виборів у Туреччині на 3 листопада. Після того, як прем’єр-міністр Еджевіт втратив підтримку свого уряду й керівництво по суті розвалилося, підкреслює газета, він аж тоді погодився на проведення дострокових виборів. Низка міністрів, які вийшли з уряду Еджевіта, сподіваються, що у рамках новоствореної політичної партії вони встигнуть висунути свої кандидатури у дострокових виборах. Проте, на думку автора, це може виявитися справою тяжчою, ніж сьогодні здається з огляду на браку часу і на складні бюрократичні формальності. Крім того новий уряд зможе приступити до своїх обов’язків лише у другій половині листопада. А тим часом звіт Європейської комісії у справі членства Туреччини в ЄС повинен бути готовий уже до 15-го жовтня. І умовою вступу Туреччини до ЄС мало б стати ствердження у цій країні глибоких політичних та економічних реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG