Доступність посилання

ТОП новини

Погляд з Вашингтону на заяву Президента Польщі Кваснєвського: «Україна має відігравати більш важливу роль в сучасній Європі»


Погляд з Вашингтону на заяву Президента Польщі Кваснєвського: «Україна має відігравати більш важливу роль в сучасній Європі»

Вашингтон, 18 липня 2002 - Ключовою країною в Європі назвав Україну Президент Польщі Олександр Кваснєвський, який перебуває цими днями з офіційним візитом у Сполучених Штатах. Питання про те, що Україна має відігравати більш важливу роль в сучасній Європі президент Кваснєвський обговорював з президентом Бушем на переговорах у Білому домі. Він переконаний , що необхідно підтримувати реформи в Україні. Кваснєвський зазначив, що Україна знаходиться в серці європейського континенту і це стратегічно важлива держава. Експерти, як у Варшаві так і в Вашингтоні обговорюють сьогодні роль українсько-польських взаємин та роль Польщі, як посередника між Заходом та Україною.

Офіційний візит президента Польщі Александра Кваснєвського до Вашингтона вважають важливим із кількох причин. Завдяки ефективній внутрішній та зовнішній політиці останнього десятиріччя Польща зробила серйозний поступ в економіці та демократичних реформах. Перебуваючи в однакових стартових позиціях з іншими східноєвропейськими державами, Польща зараз вийшла на позиції лідера, як у реформуванні власної економіки, так і співпраці із західними структурами, особливо з НАТО.

Сполучені Штати все більше дивляться на цю східноєвропейську країну, як на стабільного партнера. Польща ж, із своєї сторони, намагається показати себе Заходу як ефективного посередника у співпраці з країнами колишнього Радянського Союзу, особливо Україною. В ситуації коли Росія стає все ближчим партнером зі Сполученими Штатами , Польща намагається продемонструвати свої ключові позиції у регіоні. І судячи зі всього їй це вдається.

Розуміючи важливість України, як свого східного сусіда, Польща зацікавлена в стабільності в регіоні і намагається наголосити на необхідності співпраці з Україною. У цьому питанні Варшава дещо протиставляється Москві, яка намагається продемонструвати, що проблеми з Києвом вони можуть залагодити самостійно, без утручання Вашингтона. Ось і на майбутній зустрічі НАТО у Празі президент США Буш має намір зустрітись з президентом Кучмою не і в компанії з Путіним, а в партнерстві з Кваснєвським.

І все ж американські експерти дивляться на перспективи вступу України до НАТО досить песимістично. Віце-президент з питань оборони та зовнішньої політиці Като Інституту у Вашингтоні, одного з провідних аналітичних центрів, Тед Карпентер вважає:

„Україна потребує ще багато, багато часу для проведення внутрішніх економічних та політичних реформ, поки вона буде визнана такою, що може стати членом НАТО. Я думаю ми розуміємо, що Київ утратив час, НАТО все більше розширюється і країни, що не включені в цей процес, відчувають себе відкинутими. Клуб країн НАТО зростає, ніхто не хоче бути поза цим колом і це видається той сигнал, який Варшава посилає Києву, і краще їм іти разом”.

Інший відомий експерт Томас Каротерс, віце-президент фонду Карнегі підтверджує думку важливості Польщі, як посередника між Україною та Заходом. Він зокрема зазначає:

„Польща має багато неформальних зв'язків з Україною на культурному та комерційному рівнях та з огляду на свою географічну позицію. І я думаю, що Сполучені Штати та Захід хочуть зняти з порядку денного ідею про новий кордон на сході Польщі, для розділення Східної Європи з країнами колишнього Радянського Союзу. Тому стосунки між Польщею та Україною дуже важливі з цієї точки зору.

З іншого боку, я не думаю, що ми бачимо Україну, як повноцінного члена НАТО в найближчому майбутньому. Це не стосується членства в НАТО як такого, участь України у цьому процесі більш важлива, як запобіжний крок, щоб Україна не була ізольована від Заходу”.

У Вашингтоні все більше утверджуються в переконанні, що Польща є прикладом ефективної трансформації – економічної, політичної та суспільної і її більший вплив на Україну допоможе Києву позбутись радянського стилю . Варшава ж демонструє готовність прийняти на себе цю роль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG