Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-турецька співпраця


Американсько-турецька співпраця

Прага, 18 липня 2002 – У підготовці до можливого воєнного удару по Іраку Сполучені Штати розглядають Туреччину, що належить до НАТО, як головного союзника. У середу заступник міністра оборони США Пол Вольфовіц прибув до Туреччини із триденним візитом, в перебігу якого він матиме переговори з турецькими керівниками у справі співпраці у воєнній акції проти Іраку.

Хоча поки що нічого конкретно невідомо про плани воєнного удару по іракських військових об’єктах, ні приблизної дати такої акції, адміністрація США і далі наполягає на усуненні від влади режиму Саддама Хусейна і готується до можливого удару, сподіваючись на співпрацю, передусім на використання військових баз та аеродромів у восьми країнах регіону. У рамках цієї підготовки до Туреччини прибув заступник міністра оборони США Вольфовіц, який мав би запевнити турецьких керівників у тому, за його ж словами, що удар по Іраку у жодному випадку не матиме негативного впливу на ситуацію в Туреччині. Зокрема йдеться про побоювання в Анкарі, що удар по Іраку призведе до активізації сепаратистського руху курдів на півночі Іраку і на сході Туреччини, які бажають створити свою незалежну державу.

Крім того, як вважають оглядачі і побоюються турецькі керівники, співпраця Туреччини зі США у воєнній акції проти мусульманського Іраку може викликати невдоволення серед значної частини населення і посилити впливи ісламських радикалів, які досі залишалися в тіні і не мали особливої підтримки з боку турків.

Далі, оглядачі наголошують на глибокій політичній і урядовій кризі, яку переживає Туреччина. Будь яке рішення про співпрацю у воєнній акції мав би схвалити парламент і уряд. Обидві державні структури нині перебувають у стані розвалу, а нові загальні вибори призначено щойно на 3 листопада.

Проте більшість прозахідно настроєних турецьких керівників, хоча не приховують певних застережень і побоювань перед непередбаченими наслідками удару, у принципі готові взяти на себе відповідальність у справі співпраці у воєнній акції проти Іраку. Вони погоджуються з потребою усунення Саддама Хусейна від влади, хоча, знову ж таки , не приховують побоювань, що може не знайтися нового лідера, якого визнало б населення Іраку.

Американська авіація використовує військово-повітряну базу на сході Туреччини від часів війни у Перській затоці. Звідси патрульні літаки здійснюють польоти над північною частиною Іраку. Проте, у випадку удару по Іраку авіація союзників потребуватиме значно ширшої військової бази на території Туреччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG