Доступність посилання

ТОП новини

Консультації з Конгресом США про плани щодо можливої інтервенції або воєнних операцій в Іраку з наміром усунення іракського режиму Саддама Хусейна


Консультації з Конгресом США про плани щодо можливої інтервенції або воєнних операцій в Іраку з наміром усунення іракського режиму Саддама Хусейна

Вашингтон, 22 липня 2002 - Численні американські законодавці, демократи і республіканці, закликають президента Сполучених Штатів Джорджа Буша провести консультації з Конгресом США про плани щодо можливої інтервенції або воєнних операцій в Іраку з наміром усунення іракського режиму Саддама Хусейна.

Низка законодавців палати представників та сенату Конгресу Сполучених Штатів, включно із представниками республіканської партії, до якої належить президент Джордж Буш, заявили, що було б політично не розважним кроком розпочинати без консультацій з Конгресом воєнні операції проти теперішнього іракського режиму. Президент Буш уніс Ірак до списку країн "вісі зла" тому, що там розробляється озброєння масового знищення і ця держава не виконує резолюцій Ради безпеки ООН. Буш заявив, що США використають усі можливі засоби, щоб усунути від влади Саддама Хусейна.

Адміністрація США вказала на те, що уже проходять консультації з лідерами Конгресу та відповідних комісій щодо іракської проблеми.

"Президент ще не вирішив, який окремий захід застосувати, щоб подолати проблему іракської загрози. Це залишається питанням і ми переконані в тому, що представники Конгресу повинні брати участь в обговоренні цього питання і я переконаний, що конгресмени знайдуть шляхи досягти цього", – заявив речник Державного департаменту Ричард Баучер.

В контексті цього проходять дискусії про те, яку роль повинен відігравати Конгрес, коли йдеться про таку справу як участь збройних сил США у війні. Згідно з конституцією, президент є головнокомандуючим усіх збройних сил. Тим часом Конгрес має право оголошувати війну. Однак не надто чіткими є положення про участь американських військових сил у збройних конфліктах.

Роджер Пілон - Директор конституційних студій при впливовому вашингтонському центрі досліджень КАТО - сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що оголошення війни Сполученими Штатами є рідкісним явищем, і що досі конституційний суд не розглядав цього питання, яке, як вважають експерти, носить радше політичний характер: "Конгрес має повноваження оголошувати війну. Однак це не означає, що він це повинен зробити перед рішенням президента". Проте, за словами американського експерта, Конгрес повинен мати доступ до процесу схвалення такого рішення з боку президента.

Натан Браун - Професор з політичних наук та міжнародних питань університету Джорджа Вашингтона - погоджується з тим, проте, на його думку, у випадку Іраку адміністрація США повинна звертати увагу не лише на внутрішньополітичні аспекти, а й на реакцію в світі, зокрема серед мусульманських країн та союзників у Європі:

"Швидка зміна режиму матиме окремі наслідки, як, наприклад, в Афганістані, де після повалення режиму талібів затихла й критика серед мусульманських країн", - сказав в інтерв’ю радіо Свобода американський професор Браун. Важко однак буде переконати й європейських союзників щодо необхідності військової операції усунення режиму Саддама Хусейна.

Теперішні консультації адміністрації Буша із конгресом США щодо Іраку мають незначний вплив на Європейців і - на думку професора Натана Брауна - адміністрація президента Джорджа Буша повинна налагодити глибший діалог із європейськими лідерами щодо вирішення іракської проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG