Доступність посилання

ТОП новини

У справі журналіста Александрова втрачено важливого свідка – Репортери без кордонів


У справі журналіста Александрова втрачено важливого свідка – Репортери без кордонів

Прага, 22 липня 2002 – За 5 днів до слухань у Верховному Суді, у справі журналіста Александрова втрачено важливого свідка. В ніч з 19 на 20 липня від серцевої недостатності помер Юрій Вередюк, якому Донецька прокуратура намагається приписати вбивство журналіста. В українському представництві міжнародної організації Репортерів без кордону вважають смерть Вередюка поганою новиною, тому, що він міг би надати Верховному Суду більше інформації про вбивство журналіста Александрова.

Смерть Вередюка прогнозували. На початку червня після того, як Апеляційний Суд Донецька визнав його невинним у вбивстві опозиційного журналіста телекомпанії ТОР Ігоря Александрова, суддя Іван Корчистий сказав Радіо Свобода, що найбільше тепер він боїться за життя Юрія Вередюка. Суддя назвав Вередюка цінним джерелом інформації.

Після невдалої спроби прокуратури приписати Вередюкові вбивство Александрова, родина журналіста й організація Репортери без кордонів сподівалися, що Верховний Суд підтвердить його невинність і тоді, можливо, сам Вередюк назве, кому було вигідно його підставити. В інтерв’ю агентству Ассошіейтед Прес представник міжнародної організації "Репортери без кордонів" у Києві Лала Кемулар'я сказала, що смерть Вередюка погана новина, тому, що він міг дати Верховному Суду більше інформації. Вона також підозрює, що Вередюка підкупили, аби він узяв на себе вину за вбивство журналіста Александрова.

Юлія Сабрі з Інституту масової інформації, яка займається справою Александрова для організації Репортери без кордонів повідомила наступне:

"Можна зробити припущення, що саме напередодні слухань у Верховному суді прибрали свідка, який міг дати свідчення щодо того, хто саме попросив його взяти на себе це вбивство. Але, на щастя, Донецький Апеляційний суд почув свідчення Вередюка ще за його життя, і вони будуть враховані Верховним судом.

Були припущення і раніше, що Вередюк довго не проживе. В нього були проблеми із здоров'ям, але сьогодні на прес-конференції у Донецькій прокуратурі, заступники прокурора області не змогли переконливо відповісти, чи це пов’язано з хворобою на туберкульоз. Вони говорили про серцево-судинний напад. Це лише попередні дані розтину, а кінцеві результати оприлюднять через 2 тижні."

Це говорила Юлія Сабрі, яка займається справою Александрова для організації Репортери без кордонів в Інституті масової інформації.

Вона також повідомила, що слухання у Верховному Суді у справі Александрова таки відбудуться 25 липня, але Вередюк там уже не свідчитиме і ми навряд чи тепер дізнаємося, хто, окрім Донецької прокуратури, був зацікавлений у тому, щоби вбивство Александрова приписати Вередюкові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG