Доступність посилання

ТОП новини

США припинили фінансувати Демографічний фонд ООН


США припинили фінансувати Демографічний фонд ООН

Прага, 23 липня 2002 – У понеділок Сполучені Штати припинили фінансувати Демографічний фонд ООН у зв’язку з тим, що Китай використовує кошти фонду не за призначенням. Зокрема американські гроші використовує відомство, яке займається програмою абортів і примусової стерилізації людей з метою обмеження народжуваності.

Згідно із заявою Білого дому, використання призначених для охорони здоров’я матерів і дітей кошти для стерилізації людей суперечить призначенню цих коштів, які Сполучені Штати вносять щороку на Демографічний фонд ООН. Це рішення, як зазначають оглядачі, ухвалено під впливом консервативного лоббі в конгресі США, яке виступає проти абортів. Крім того, як підкреслюють оглядачі, адміністрації США. представлено докази, що американські кошти на Демографічний фонд ООН часто були використовувані для закупівель комп'ютерів, автомобілів та інших товарів, що не мають жодного відношення до завдань фонду. Конгресмен від республіканської партії Уіп Том Ділей заявив під час дискусій у цій справі, що кошти американських платників податків не слід надсилати для припинення людського життя, для примусових абортів і стерилізації жінок проти їхньої волі.

За словами представника держдепартаменту США Баучера, 34 мільйони доларів, які Вашингтон щороку перераховував для потреб Демографічного фонду, відтепер будуть призначені для Програми міжнародного розвитку ООН.

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан висловив розчарування із приводу рішення Білого дому. Він висловив також побоювання, що інші країни можуть піти за прикладом Сполучених Штатів і скоротити необхідні кошти для діяльності фонду. Представник Демографічного фонду заявив, що рішення Вашингтона коштуватиме життя десятків тисяч китайських жінок і дітей, передусім найбідніших. Тим часом представник китайського посольства у США заперечив твердження, що китайський уряд змушує жінок робити аборти. За його словами уряд лише заохочує людей мати по одній дитині. Однак, додав він, що на місцях можуть траплятися випадки порушення цієї політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG