Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Навколо ініціативи про скасування Україною візового режиму для громадян Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії та Австралії – за і проти


Прямий Ефір: Навколо ініціативи про скасування Україною візового режиму для громадян Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії та Австралії – за і проти

Київ – Прага, 22 липня 2002 - Передачу ведуть Юлія Жмакіна та Зиновій Фрис. Гості студії: телефоном з Іспанії народний депутат України Сергій Терьохін, перший заступник голови Державної туристичної адміністрації України Анатолій Матвієнко.

Зиновій Фрис

“Вечірня “Свобода” у прямому ефірі” – передача, в якій її учасники, незалежно від переконань, мають можливість сказати все, що вони думають із приводу тих чи інших подій в Україні. Сьогоднішню першу тему нам підказала заява, яку зробив на прес-конференції останньої п’ятниці голова Державної туристичної адміністрації України Валерій Цибух. Цитую Інтерфакс України:« Державна туристична адміністрація України ініціює ухвалення найближчим часом ряду нормативно-правових актів, які б надали можливість безвізового в’їзду до України туристів - громадян країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Японії та Австралії. Голова Держтурадміністрації висловив надію, що відповідні доручення вже найближчим часом віддасть президент України Леонід Кучма, а згодом необхідні документи ухвалить Кабінет міністрів. Цибух повідомив, що минулого року Україну відвідали в туристичних цілях, а також із метою відпочинку біля 6 мільйонів іноземців». Пане Матвієнко, з одного боку, є очевидним те, що ініціатива Вашого відомства, як державної установи, була узгоджена з найвищим керівництвом України. Це видно й із заяви пана Цибуха. Можна здогадатися, що тепер від Вашого відомства залежить не так уже й багато. Наскільки реально, аби ця ініціатива Вашого відомства стала реальністю?

Анатолій Матвієнко

На мою особисту думку, на сьогоднішній день немає ніяких перешкод щодо запровадження такого механізму. Ми сподіваємося, що це питання буде ухвалено найближчим часом президентом. Щодо суто технічних проблем, то вони, безумовно, є, і ці механізми треба відпрацювати нам і Міністерству закордонних справ, і Міністерству внутрішніх справ, і Держкомкордону, тобто це – спільна робота багатьох міністерств і відомств. Але з точки зору прийняття самого рішення я не бачу якихось перешкод щодо запровадження такого механізму.

Зиновій Фрис

Ви друга особа в такому відомстві, як Держтурадміністрація. Для Вас особисто є якісь терміни, які вважаються Вам оптимальними для запровадження цього безвізового режиму?

Анатолій Матвієнко

Ми хотіли, щоб таке рішення було ухвалено найближчим часом, але сезон цього року вже розпочався. Прийняття такого рішення вже суттєво не вплине на показники відвідування України. Ми сподіваємося, що до наступного сезону 2003-го року таке рішення буде ухвалено. Сподіваємося, що це буде зроблено восени, тому що, починаючи з жовтня, відбуваються виставкові заходи щодо реалізації й продажу турпродукту на 2003-й рік. Якщо таке рішення буде ухвалено, тоді нашим туристичним компаніям з об’єктом туристичної діяльності простіше буде поліпшити умови реалізації туристичного продукту.

Зиновій Фрис

Я не випадково Вас про це запитав, тому що ми маємо точку зору заступника державного секретаря Міністерства закордонних справ Ігоря Харченка. Він на відміну від Вас, пане Матвієнко, песимістичніше ставиться і до можливості впровадження, і до термінів.

Ігор Харченко

Питання безвізового в’їзду в Україну туристів – громадян держав-членів ЄС, США, Канади, Японії й Австралії є перспективним і давно розглядається в Міністерстві закордонних справ, передусім, в контексті того переговорного процесу, який ведеться стосовно лібералізації візового режиму з цими державами, зокрема, із державами ЄС. З точки зору Міністерства закордонних справ це питання має перспективу. Але одним із практичних кроків, які в цьому напрямку вже здійснив український уряд, є те, що Україна запровадила в міжнародних аеропортах Сімферополь, Одеса, в Одеському морському торговельному портові оформлення дозволів для в’їзду в Україну громадянам держав – членів ЄС, Канади, США, Швейцарії і Японії на 8 діб, які прямують в Україну з метою туризму. Це такий пілотний проект, який, фактично, вже здійснюється. Відповідна постанова Кабміну з цього приводу була ухвалена наприкінці березня цього року. У світовій практиці будь-які взаємини, що стосуються в’їзду-виїзду громадян, в тому числі візовий та безвізовий режим, є питанням взаємин. Немає ніяких винятків, це принцип. З одного боку, це питання має розглядатися, як таке, що має перспективу. З іншого боку, воно йде в контексті того переговорного процесу, який ведеться постійно, стосовно лібералізації візового режиму. Крім того, держава, яка робить якісь односторонні кроки, має всі підстави сподіватися, що такі кроки мають бути поміченими. Саме з цього виходили і держави – члени ЄС, які у свій час здійснили такий захід.

Юлія Жмакіна

Чи можна говорити про якісь приблизні терміни, коли буде запроваджено безвізовий режим для громадян країн – членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії?

Анатолій Матвієнко

Про терміни сьогодні ніхто не говорить.

Зиновій Фрис

Нагадаю, так заявив сьогодні моїй колезі Юлії Жмакіній заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ Ігор Харченко. Мені сьогодні довелося чути, що ця ініціатива Держтурадміністрації є не більше, ніж пропагандистський трюк офіційного Києва, на зразок, мовляв, того, як Україна заявила раптом про свою готовність вступу до НАТО. Україні, мовляв, важливо продемонструвати, що вона повернулася обличчям до Заходу. Пане Терьохін, наскільки ви поділяєте таку точку зору?

Сергій Терьохін

Дякую за добре питання. По-перше, я б не ставив їх разом. Заява України про напрямок до НАТО є серйозним кроком і відповідає дійсності. Те, що заявив Держкомтуризм, який мало у своїй компетенції має можливостей робити такі заяви, є пропагандистський трюк, спрямований на якісь комерційні туристичні агенції, що знаходяться за кордоном. Я сповідую таку ліберальну модель суспільства, де є вільне переміщення капіталів і товарів, і вільна міграція людей. Але правильно сказав пан Харченко, що в останньому випадку це має бути взаємним процесом. Не можна говорити, що українці будуть стояти в чергах і далі. Ви ж знаєте яким чином, жорстко, в цьому сезоні видають візи в ЄС та в США для наших туристів. А громадяни цих країн будуть приїздити, купувати візи на кордоні, або зовсім не купувати, користуватися пільгами. Має бути взаємність. Питання пов’язане не тільки з добутками туризму, це вузький погляд на величезну проблему. Це питання й зайнятості, і розповсюдження тероризму, і нелегальної міграції, себто цим питанням має займатися аж ніяк не маленьке відомство в Кабміні, яке називається Держкомтуризм. В першу чергу, це питання Міністерства закордонних справ, у другу чергу, силових міністерств нашої країни.

Юлія Жмакіна

Я б хотіла вточнити в пана Матвієнка. Ми говоримо про безвізовий режим чи про спрощений - лібералізацію, коли людина може у міжнародному аеропорті або на митному контролі отримати візу до України?

Зиновій Фрис

Доповнення до цього запитання. Поруч із заявою Цибуха у викладі Інтерфакс України мовиться, що виконуючий обов’язки голови Держкомітету в справах охорони державного кордону України Павло Шишолін, підтримуючи таке нововведення, зазначив, що збільшення притоку іноземних туристів можна було б досягнути шляхом установлення спеціальних туристичних пунктів пропуску. Тобто, з одного боку, йдеться про те, щоб скасувати візи, а, з другого боку, паралельно тут і там можна прочитати заяви про те, щоб спростити отримання іноземцями віз до України. Власно кажучи, про що йдеться, пане Матвієнко?

Анатолій Матвієнко

Що стосується спрощення формальностей, то перші кроки вже зроблено. Пан Харченко сказав про введення дозволів перетину кордону в Сімферополі, Одесі. Ми сподіваємося, що це буде вдалий експеримент. Але сподіватися, що це найближчим часом суттєво вплине на туристичні потоки і на збільшення обсягів туристичних послуг, на жаль, немає підстав. Рішення приймалося досить довго, і ефект може бути тільки на наступний сезон - 2003-го року, коли цей механізм попрацює, будуть помітні недоліки й переваги. Розраховуючи на провідні туристичні оператори, які реагують на питання спрощення формальностей, сезон 2002-го року вже реалізовано, продано і прорекламовано. Тому таке рішення суттєво на напрямки торгівельної політики не вплине. Це тільки з 2003-го року, коли така акція буде розрекламована.

Юлія Жмакіна

Безвізовий режим – це щось таке на зразок кроку до Європи, демонстрація відкритості. Коли Україна робить крок на зустріч західним інституціям, їй нагадують про реформи, права людини й інше. Ваше відомство заявляє, що мрія – безвізовий режим. Вам нагадають про туристичну інфраструктуру. В якому стані сьогодні інфраструктура України?

Анатолій Матвієнко

Якщо нічого не робити, то нічого і не буде. За один день туристична інфраструктура і, взагалі, знання України як туристичної держави не буде в думках пересічного громадянина Німеччини або США. Це довга й клопітка робота, в тому числі і в напрямку пропаганди України як туристичної держави. Ми розглядаємо безвізовий режим як можливість України отримувати кошти від заможних іноземців без додаткових споруджень якихось підприємств. Людина приїхала до нашої країни, витратила гроші і поїхала, а кошти залишилися тут. Що стосується інфраструктури, за нашими даними, тільки у 2001-му році у відбудову й реконструкцію об’єктів туристичної інфраструктури було вкладено майже 100 мільйонів доларів. У цьому році ми очікуємо ще на збільшення цих коштів. На сьогоднішній день багато інвесторів вже дивляться на нашу інфраструктуру як на можливість заробляти кошти, тим більше, що ця сфера, взагалі, у багатьох країнах світу має досить великі здобутки й прибутки.

Зиновій Фрис

Пане Матвієнко, якраз Ви говорити про створення інфраструктури, про умови. У нас є точка зору президента американської туристичної фірми «Скоп Тревел Інк» Марії Гельбіг. Зокрема, в інтерв’ю для Радіо Свобода вона заявила:«Є різні рішення щодо віз. Амбасада одне дає рішення, консульство у Нью-Йорку - друге, Чикаго - третє. Держава має мати одну візу, одні вимоги.

Є чутки, що в Одесі будуть видавати транзитні візи. А чому ж таких транзитних віз не будуть видавати в Києві? Чому транзитних віз не будуть видавати у Львові при прибутті на літовище? Такі глобальні візові питання мають бути вирішені і мусять бути без виїмок. Це -перше.

Друга проблема, це проблема міжміського транспорту в Україні. Стан доріг, який є дуже й дуже тяжкий? У 30-40 % випадків, ми не можемо доїхати до наших сіл автобусами, бо дороги є непридатними до переїзду. Кожна держава, зокрема Україна, яка має 50 мільйонів населення, має стільки амбасад, стільки консульств, а не має інформації, не має джерела, не має державної туристичної структури, яка б Україну представила за кордоном».

Пане Матвієнко, це десь докір і вашій організації. Справді, Ви не є тією структурою, яка добре представляє Україну за кордоном. Наскільки такий докір є доречним у цій ситуації?

Анатолій Матвієнко

Я не можу сказати про те, що у нас, дійсно, дороги гарні і проблем не існує в консульствах. Я хотів би сказати про те, що і не лише в наших консульствах існують проблеми, але і в американських. Подивіться, які черги у американському консульстві, наприклад, у місті Києві.

Роботи, дійсно, дуже багато. За один день не можливо все відбудувати й зробити так, щоб в Україні було все гаразд: були гарні дороги, були п’ятизіркові готелі і все було гаразд і можна було відвідувати спокійно нашу країну. На жаль, це дійсно так.

Що стосується пропаганди України як туристичної держави. Державна туристична адміністрація, як сказав пан Терьохін, це невелике на сьогодні відомство, і ми лише почали працювати з березня місяця цього року і тому, безумовно, за 4-5 місяців зробити щось не можливо.

Більше того, кошти, які вкладаються у розвиток туристичної інфраструктури, то не повинні бути кошти державні, то повинні бути кошти бізнесу. Для цього мають бути створені умови. Саме на це скерована робота Державної туристичної адміністрації.

Зиновій Фрис

Давайте повернемося до Вашої ініціативи, ініціативи вашого відомства. Про те, чи спроможна Україна реалізувати ініціативу Державної туристичної адміністрації України розмовляла наша кореспондентка Марина Пирожук із головою Держкомісії з питань оборонно-промислового комплексу Володимиром Горбуліним.

Володимир Горбулін

Я можу лише привітати розширення контактів. Я думаю, що вже дуже давно, Україна, якщо правильно б поставила питання відносно того, що ми маємо у Львові, навколо Києва, у самому Києві і в Чернігові, і в Севастополі... Це була колись дуже цікава думка. Усе таки Херсонес - це пам’ятник, мабуть, міжнародний.

Якщо все це використовувати. то дуже багато проблем із грошима, ми, мабуть, не мали б. Але для цього треба готуватися як слід і перш за все треба мати сучасний готельні комплекси й обслуговування в них.

Марина Пирожук

Пане Горбулін, а чи не має ризику, що безвізовий в’їзд до України використовуватимуть не лише з туристичною метою?

Володимир Горбулін

Треба співпрацювати із спецслужбами інших країн. Якщо людина викликає якусь недовіру, то не має ніяких проблем стосовно того, щоб дістати інформацію про цю людину через спецслужби тієї країни звідки вона приїжджає. Мабуть будуть додаткові клопоти, які ляжуть на плечі Служби безпеки та інших. Але це не страшно.

Зиновій Фрис

І останнє у цій темі, про що хотілося б коротко поговорити. І Ви пане Терьохін, і представник Міністерства закордонних справ Ігор Харченко, і наші слухачі, наші кияни, з якими розмовляли сьогодні наші кореспонденти, всі, практично, говорять про те, що це не має бути «гра в одні ворота». Мовляв, якщо Україна запроваджує безвізовий режим, то чогось слід чекати і від тих країн Європи, з якими Україна має намір запровадити безвізовий режим.

Але, наприклад, у Чехії американці не потребують візи на в’їзд до цієї країни. Я дуже уважно стежу за чеською пресою і мені не доводилося читати, що чехи вимагають, аби Сполучені Штати також скасували візовий режим.

Скажіть, будь ласка, пане Терьохін, чи справді це так важливо? Чи все ж таки, хіба не важливіше те, що приїде до України достатньо багато американців зі своїми доларами і ці долари залишать в Україні для українців?

Сергій Терьохін

Давайте не говорити, кому вони залишать ці долари і хто їх буде використовувати. Давайте говорити про відчуття, скажімо, самопочесті. Давайте не ділити нації і не ділити громадян окремих країн - на тих, хто може користуватися якоюсь пільгою гуманітарного характеру, такою, наприклад, як перетин кордонів різних країн, а інші - не можуть. Я за те, щоб усі люди нашої земної кулі переміщувалися абсолютно без будь-яких перепон. Але це має бути, знову таки, на взаємній основі.

І ще хочу додати, що давайте не мати ілюзій. Ми робили такі режими на початку історії нашої незалежності, на початку 90-х років. Ніхто не приїхав сюди з багатих людей, ніхто не залишив грошей у нашій інфраструктурі, зате, Україна стала чудовим місцем для трафіку наркотиків, для нелегальної імміграції як у Європу, так і на близький Захід.

Тому, давайте все таки спустимося на землю. Ми маємо іти до спрощення режиму віз, ми маємо позбутися бюрократії, корупції, яка є на кордонах і в консульствах, ( і про це всі знають), ми маємо правильно уніфікувати правила видачі віз і спрощувати ці правила, але ми маємо мати контроль над кожним іноземцем, який хоче приїхати сюди. Цей контроль здійснюється шляхом видання візи.

Вступимо до Європейського Союзу, запровадимо такі самі заходи взаємного обміну інформацією між контролюючими службами, або силовими службами, тоді скасуємо візи для Європейського Союзу. Буде це зроблено для Америки - скасуємо і там. Але давайте рухатися поступово.

Зиновій Фрис

За браком часу ми не можемо дати точку зору на цю проблему Петра Симоненка й політолога Олександра Дергачова. Необхідно зазначити, що лідер комуністів схиляється до того, аби Україна не впроваджувала безвізового режиму, побоюючись, зокрема, того, що в Україну, як він каже, буде приїжджати дуже багато підозрілих людей, в сенсі, наркоманів і т.д.

Пан Дергачов говорить про ризики візового режиму й суть його слів зводилася до того, що «Україна, бажаючи запровадити безвізовий режим для Європейського Союзу, Америки, Канади, Австралії та Японії, починає не з того кінця». Ми закінчуємо обговорення нашої першої теми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG