Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати відмовляються брати участь у фінансуванні Фонду контролю народжуваності під егідою Організації Об'єднаних Націй


Сполучені Штати відмовляються брати участь у фінансуванні Фонду контролю народжуваності під егідою Організації Об'єднаних Націй

Н’ю Йорк, 23 липня 2002 - Це раптова зміна політики державного департаменту, який раніше погодився виділити 34 мільйони доларів для цього Фонду, який сприяє родинному плануванню народжуваності та оплачує будівництво у бідних країнах, здебільшого африканських, гінекологічних поліклінік для штучного переривання вагітності.

Юрію, чим пояснюється рішення адміністрації президента Буша?

Насамперед, ця програма ООН для контролю народжуваності завжди викликала гострі суперечки у Сполучених Штатах. Прихильники абортів схвалювали її, стверджуючи, що вона допомагає суспільствам слаборозвинених країн обмежувати демографічний вибух. Зі свого боку, противники абортів указують на те, що в деяких країнах, включно, до речі, із зовсім не бідним Китаєм, жінок примушують робити аборти і навіть вдаються до примусової стерилізації.

У вісімдесятих роках, за президента Джорджа Буша-старшого, та у дев'яностих частково, за президента Білла Клінтона, Сполучені Штати взагалі не виділяли грошей для Фонду народжуваності ООН. Це робили на підставі закону від 1985 року, який зобов'язує державного секретаря визначати, чи міжнародні агенції, які отримують американські асигнування, сприяють примусовим абортам та недобровільній стерилізації. Тож, нинішнє рішення Білого дому адміністрація президента Буша пояснює тим, що Фонд ООН порушує американський закон, фінансуючи урядові служби Китаю, які примушують жінок удаватися до абортів. Закон 1985 року забороняє Фондові Народжуваності ООН використовувати американські асигнування для фінансування програм у Китаї.

Ведуча: Але якщо ця американська політика не нова, чому ж тоді останнє рішення викликало нову критику?

Позицію Білого дому критикують насамперед законодавці-демократи. Вони вважають, що адміністрація президента Буша надто широко трактує закон. Демократи запитують, що змінилося від минулого року, коли державний секретар Колін Пауелл високо оцінював діяльність Фонду Народжуваності ООН. Але Пауелл у листі до Конгресу нині пише, що Фонд усе ж таки фінансує програми в Китаї. Хоча ці програми невеликі за обсягом, вони все ж сприяють урядовій політиці примусових абортів. А як заявив Ричард Баучер, представник держдепартаменту, (2-й уривок, на 15 секунд), “ ми не бажаємо брати жодної участі у програмах, які примушують жінок удаватися до абортів...”

Тож Білий дім вирішив переказати 34 мільйони доларів Агенції держдепартаменту для сприяння міжнародному розвиткові. Ця Агенція фінансує програми у 80 країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG