Доступність посилання

ТОП новини

Ринки продовжують нервувати після низки фінансових скандалів у США


Ринки продовжують нервувати після низки фінансових скандалів у США

Прага, 23 липня 2002 – Фінансові ринки продовжують вимальовувати синусоїду після вчорашнього оголошення найбільшого банкрутства в історії Сполучених Штатів. На початку торгів у Європі біржові індекси пішли вгору, а потім знову скотилися вниз. Так само поводився і американський фондовий ринок. Експерти говорять, що інвестори нервують і побоюються нових розкриттів фінансових зловживань.

Індекс британського фондового ринку Футсі 100 зупинився ще на один відсоток нижче після закінчення сьогоднішніх торгів. Падіння триває три дні поспіль і нинішній рівень є найнижчий за останні шість років. Інші індекси європейських фондових ринків підскочили після вчорашнього розпродажу, але потім знову скотилися на ще нижчий рівень. В Америці, у першій половині дня ринок поводився так само нервово, хоча показники дещо покращилися після вчорашньої поганої новини.

Вістка про банкрутство WorldCom, поки що найбільшої американської компанії, що зазнала краху, все ж вивела інвесторів із рівноваги, хоча на ринку вже передбачали такий розвиток подій. Але якщо вчора індекс Доу Джонс впав нижче 8ми тисячного психологічного бар’єра, то сьогодні він піднявся ближче до цієї межі, яку ринок не переступав із жовтня 1998 року. Індекс високотехнологічних компаній Насдак у першій половині дня також підріс майже на один відсоток і досяг майже тисячі трьохсот пунктів.

Проте аналітики передбачають, що справжня стабільність настане ще нескоро. «Впевнено не поводить себе жоден із ринків, і далеко ще не можна сказати, що ми досягли дна, і тепер єдиний шлях – це нагору», - говорить в інтерв’ю Асошіейтед прес британський аналітик Генк Поттс із компанії Barclays Private Clients.

Його оцінку ситуації поділяє й американський аналітик Браян Фіннерті, який говорить в інтерв’ю агентству Рейтер, що всі учасники ринку знервовані та перелякані. Нервові коливання ринку тривають уже декілька тижнів поспіль і інвестори намагаються ретельно зважити свої наступні кроки. Незважаючи на те, що американська економіка одужує після тимчасового спаду, американські та інші інвестори не переконані у тому, що фінансові перевірки у нинішній сезон фінансових звітів не відкриють нові неприємні несподіванки корпоративної Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG