Доступність посилання

ТОП новини

Поїздка Папи Римського до Канади. США і Демографічний фонд ООН


Поїздка Папи Римського до Канади. США і Демографічний фонд ООН

Прага, 24 липня 2002 – Серед інших актуальних подій західні оглядачі коментують візит Папи Римського до Канади, де відбувається фестиваль католицької молоді, а також відмову адміністрації США від дальшого фінансування Демографічного фонду ООН, кошти якого, Китай використовує не за призначенням.

Особливу увагу західні журналісти зосереджують на участі Папи Римського Йоанна-Павла Другого у святі католицької молоді. До канадського міста Торонто з’їхалися десятки тисяч молодих паломників із багатьох країн світу, переважно з американського континенту і з Європи. Щоправда, як зауважує преса, організатори цього фестивалю очікували значно більше гостей, проте, у зв’язку з візовими обмеженнями і з останніми скандалами серед католицького клеру у США, а також у зв’язку з антитерористичними заходами в аеропортах Америки і Європи багато молодих людей відмовилися від поїздки. Коментуючи перебіг нинішньої подорожі папи, журналісти наголошують на щораз гіршому стані здоров’я 82-річного глави католицької церкви.

Кореспондент агентства Ассошіейтед Пресс цитує 23-річну учасницю католицького фестивалю із Бразилії, звідки до Торонто прибуло понад 3 тисячі молодих людей. Ми думаємо, що нинішній фестиваль католицької молоді є останнім за участю теперішнього Папи Римського, каже вона, називаючи Йоанна-Павла Другого посланником бога. Попри хворобу папи і неможливість виступати із довгими промовами, журналісти наголошують на його колосальному духовному авторитеті й символізмі його присутності. Вони наводять також слова з виступу молодого 18-річного паломника зі США, який каже, що йдеться не лише про фізичну, а й про духовну присутність папи на святі католицької молоді.

Тим часом американська преса широко відгукнулася на рішення адміністрації США припинити фінансування Демографічного фонду ООН, кошти якого Китай використовував для стерилізації жінок, для примусових абортів і закупівлі машин та устаткування, яке не має нічого спільного з охороною здоров’я матері й дитини. Приміром, газета «Вашингтон пост» гостро скритикувала це рішення президента Буша, який нещодавно у рамках боротьби тероризмом оголосив також боротьбу з бідністю у світі. Останнє рішення Білого дому, підкреслює газета, якраз суперечить цій меті. 34 мільйони доларів, які становлять 12 відсотків щорічного бюджету Демографічного фонду, були призначені для охорони здоров’я найбідніших матерів і дітей. Газета висловлює жаль у зв’язку з цим рішенням адміністрації США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG