Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід. США - Демографічний фонд ООН


Близький схід. США - Демографічний фонд ООН

Прага, 25 липня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати недавній ізраїльський повітряний удар по житловій дільниці у місті Газа і позицію з боку західних урядів до цієї акції, зокрема з боку Сполучених Штатів. Серед інших тем у центрі уваги західних коментаторів залишається також недавнє рішення Вашингтона припинити фінансування Демографічного фонду ООН.

Гостра критика Ізраїлю переважає на сторінках західних газет, проте не бракує голосів на його захист. Коментуючи повітряний удар по будинку Салаха Шехади у місті Газа, якого Ізраїль звинувачує в організуванні численних кривавих терактів проти ізраїльського цивільного населення, британська газета «Лондон таймс» підкреслює, що Ізраїль заслуговує на гостру критику, спричинивши трагічну загибель 15 цивільних осіб, в тому числі восьми дітей. Однак, веде далі газета, слід зрозуміти причину – чому один із лідерів екстремістської організації Хамас Салах Шехада став мішенню ізраїльського удару. Хамас - це фундаменталістське угруповання, не зацікавлене у відновленні мирних переговорів з Ізраїлем. Крім того, веде далі газета, Шехада винен у смерті багатьох цивільних осіб в Ізраїлі. У зв’язку з цим покарання Шехади було так само обґрунтоване, як, приміром, акція проти лідера Аль Кайди. Позбавлення Ізраїлю права на самооборону, закінчує газета, лише посилить позиції його противника.

Тим часом французька газета «Ле Монд» у редакційній статті критикує акцію Ізраїлю, схвально відгукуючись на позицію США, особливо на гостру критику з боку президента Буша у цій справі. Посилаючи серед ночі бомбардувальники Ф-16 на густозаселену дільницю Гази, пише «Ле Монд», можна було очікувати жертв серед мирного населення.

Ця операція, веде далі французька газета, матиме й інші згубні наслідки. Вона підірве початок діалогу між ворогуючими сторонами у справі відновлення взаємодовір’я. Чи, можливо, прем’єр Ізраїлю Шарон навмисне бажає саботувати діалог? – запитує газета. Останнє убивство в Газі зводить нанівець численні дипломатичні зусилля Європейського союзу, Росії, Єгипту і Саудівської Аравії, пише на закінчення «Ле Монд».

Західні оглядачі й особливо американські продовжують критикувати адміністрацію США за рішення припинити фінансування Демографічного фонду ООН. Своє рішення стримати щорічні внески до фонду ООН у розмірі 34-х мільйонів доларів Вашингтон пояснює тим, пише з цього приводу газета «Бостон ґлоуб», що Китай використовує ці кошти для стерилізації жінок і примусових абортів. Насправді ж це рішення, як вважає газета, не матиме жодного впливу на Китай, а покарає жінок у 141 країні світу. Згадане рішення адміністрації США критикують також інші американські газети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG