Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Перші підсумки роботи депутатів Верховної Ради й рівень довіри до парламентарів в Україні


Прямий Ефір: Перші підсумки роботи депутатів Верховної Ради й рівень довіри до парламентарів в Україні

Київ-Прага, 24 липня 2002 - Ведучі: Надія Степула та Василь Зілгалов. Гості студії: народний депутат України, голова Українського народного Руху, член фракції “Наша Україна” Юрій Костенко, політичний аналітик, кандидат історичних наук Володимир Лукін, на телефонному зв’язку з Варшави Ганна Стеців. Телефон у київській студії - 490 29 05.

Василь Зілгалов

Послухаємо опитування на вулицях Києва, яке зробила Богдана Костюк і яке буде перехідним до другої теми.

(запис)

Богдана Костюк

Є така імовірність, що діючий президент Кучма залишиться на третій термін. Як Ви до цього ставитися?

Респондент 1

Звичайно, він не оправдовує сам себе, якщо б він оправдовував, а так не оправдує, обіжає людей, народ...

Богдана Костюк

А чи Ви довіряєте нинішній Верховній Раді?

Респондент 1

Верховній Раді, звичайно, довіряю, але вони також не можуть нічого зробити. Бо тут Кучма керує – того знімає, того накриває. Отаке в нас робиться. Узагалі не оправдує він сам себе, Кучма, він не за народ, він глуше...

Подивіться, яка наша Україна стала, які землі стали, я сама із села. Просто плачу, народу нема, нема кому обробляти цю землю. Як були старі – обробляли, а тепер тільки бур’яни, більше нічого.

Богдана Костюк

Є ймовірність, що діючий президент Кучма залишиться на третій термін. Як Ви до цього ставитися?

Респондент 2

Не третій термін... Як доживемо. Мені 74 – чи доживу я до цього терміну.

Богдана Костюк

А чи є у Вас змога спостерігати за тим, як працює Верховна Рада . Чи довіряєте Ви Верховній Раді?

Респондент 2

Вони ж ще не працювали. Тільки заступили й пішли на відпочинок. Вони стали хвилюватися про свій статус, а про наш – потім...

Респондент 3

Я ставлюся до можливості третього терміну президента не дуже позитивно. Мені президент не дуже подобається, я думаю, якщо була на цьому пості більш молода та енергійна людина, було б краще. Щодо Верховної Ради, багато обіцяного не зроблено. І просто неможливо довіряти тій особі, яка багато говорить і нічого не робить.

Василь Зілгалов

Нагадую, що в прямому ефірі “Вечірня Свобода”. Переходимо до другої теми:

“Підсумки роботи Верховної Ради України та рівень довіри суспільства до неї”. Послухаємо матеріал Віктора Міняйла:

Брошура “Ви обирали депутата – що далі?”, на думку її авторів, має підвищити політичну культуру суспільства. Вона у максимально стислій формі розповідає про повноваження й зобов’язання народних обранців. “Будь-яка демократія втрачає сенс при політичні неосвіченості виборця”, - зазначив на презентації автор брошури Андрій Дуда.

Він продовжує:

“Будь-якій представницькій інститут влади не є доцільним, якщо ми не маємо відповідних механізмів формування компетентної представницької влади, а з другого боку, механізмів зворотного зв’язку, тобто впливу виборців, впливу громадськості на депутата. Тому ідея даної брошури випливає з того, що нам необхідно дати більше інформації виборцеві. У суспільстві, за моїми особистими підрахунками, близько дві третини виборців, на жаль, не роблять свідомого вибору”.

За словами Андрія Дуди, в Україні виборці не мають реальних механізмів контролю за діяльністю депутатів, а норма законів, яка зобов’язує депутатів підтримувати зв’язки з виборцями, насправді є декларативною.

Говорить голова комітету виборців України Ігор Попов:

“Наша мета, щоб виборці зверталися до свого депутата із запитаннями, що він робить у Верховній Раді, чи виконує свої обіцянки, і що він робить у своєму окрузі. А для цього є багато законних методів”.

У брошурі сказано про способи контактування з депутатом, завдяки яким таки можна спонукати його, аби він відстоював інтереси конкретних виборців. Відповідно до чинного законодавства, кожен громадянин України має право звернутися до представників влади із зауваженнями, пропозиціями, заявами чи скаргами.

Василь Зілгалов

Передаю мікрофон Надії Степулі у Києві.

Надія Степула

Оскільки йдеться про поки що короткий термін роботи парламенту цього скликання, напевно, давати повнозначні оцінки цій роботі трошки рано. І все ж хотілося би запитати у пана Костенка, чи існує на сьогодні тісний зворотній зв’язок із Вашими виборцями – виборцями “Нашої України”? Чи можете Ви цим похвалитися?

Юрій Костенко

Знаєте, це проблема виборчого законодавства. У демократичному світі трошки по-іншому будуються стосунки виборця і з тим обранцем, на якого він орієнтується.. Зокрема, здебільшого, голосують не просто за “Петра” чи “Івана”, як у нас це робиться, а за політичну силу. У випадку своєї перемоги, вона має право сформувати уряд і через уряд реалізує вибочу програму. А потім виборець оцінює за якістю свого життя – чи виконані передвиборчі обіцянки, чи ні.

Повернемося до нашого законодавства. Обирають 225 депутатів-мажоритарників. Формально є процедура відкликання народного депутата. Необхідно зібрати ( точно так, як ми обираємо депутата) таку саму кількість підписів для того, щоб цього депутата відкликати. Але ця процедура передбачає збір підписів щодо постановки питання про відкликання. Потім ЦВК повинна ухвалити рішення про відкликання, потім відбувається відкликання.

І у такий же спосіб, як депутата обирають, - у такий спосіб мають і відкликати. Реально це означає, що виборець не може скористуватися цим правом, бо організувати всю цю виборчу машину по відкликанню може лише держава за допомогою державних інститутів.

Якщо вони не хочуть, ніколи не вдасться це зробити. Отже реально механізму впливу виборця на поведінку того чи іншого депутата немає. Потрібно переходити на принципово іншу систему виборів, коли виборець голосував ( ще раз повторюю) не за конкретну особу, а за політичну силу, яка за чотири роки буде відповідати своїми конкретними діями. Це буде і реальна відповідальність влади й депутата перед виборцем, і реальний вплив виборця на владу.

Надія Степула

Дякую. І до пана Лукіна теж запитання: чи можна все-таки охарактеризувати загалом цей шмат роботи, який зробила Верховна Рада? Це при тому, що багато чого перенесено на осінь. Але загальна оцінка існує, з точки зору політолога?

Володимир Лукін

Верховна Рада у цьому складі зробила максимум можливого, оскільки Ви бачите, що надзвичайно довго тривало обрання керівництва парламенту ( хоча не так довго, як минулого разу). Тому, в тих умовах Верховна Рада зробила максимум можливого, і думаю, поступово “розкачка” піде.

Інша річ, хотів би трошки не погодитися з паном Костенком щодо відповідальності нинішнього складу парламенту, і взагалі, українського парламенту перед виборцями.

По-перше, наскільки я знаю, ідея відкликання депутата суперечить дійсній Конституції. Оскільки депутат є представником усього народу, це норма, яка існує в Західних Конституціях, тобто він не може бути відкликаний виборцями, він не зв’язаний ніякими наказами виборців.

У старому законодавстві –так, була норма відкликання.

А головне те, що (як ми кажемо) у цивілізованих країнах виборці голосують не лише за політичну силу, але і за конкретну особистість. І до речі, її головна функція – лобіювати інтереси свого виборчого округу, вибивати відповідні статті бюджету, і це відбувається часто в багатьох країнах. До речі, часто дуже сумнівними з точки зору законодавства методами.

Інша справа, я сумніваюся, що наші депутати насправді представляють інтереси виборців, оскільки всі вони, майже без винятку, представники “панівного класу”. Цей клас прийняв певні демократичні правила, традиції, вони йому вигідні, і час від часу звертається до виборців за підтримкою. І останні вибори продемонстрували, що маніпулювати свідомістю виборця наші панівні кола навчилися не завжди, але віртуозно. Перемога “Нашої України” – це не перемога, просто були забезпечені голоси за різні політичні сили, які інкорпоровані й існують у нинішньому складі Верховної Ради...

Василь Зілгалов

Я дякую нашим гостям. На цьому завершуємо передачу. На все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG