Доступність посилання

ТОП новини

Успішний людський розвиток в Україні залежить від якості управління - Національний звіт людського розвитку ООН


Успішний людський розвиток в Україні залежить від якості управління - Національний звіт людського розвитку ООН

Прага, 25 липня 2002 – Успішний людський розвиток в Україні залежить від якості управління – такі висновки містяться у національному звіті з людського розвитку ООН. Його експерти наголошують, що події останніх років в Україні свідчать про істотний ризик повернення до економічної нестабільності. Вони дають українському уряду рецепти поліпшення індексу людського розвитку. Нагадаємо, що у загальному звіті ООН, Україна посіла 80 місце у світі за рівнем життя.

Народу України сьогодні жилося б набагато краще, якби управління в країні здійснювалося подібно країн Центральної Європи, які швидко досягли вищих рівнів економічного і людського розвитку – таких висновків дійшли експерти ООН, які щойно оприлюднили Звіт з людського розвитку в Україні.

Чому Україні бракує коштів для прискорення темпів людського розвитку? Тому, що якість управління в цій державі набагато нижча, ніж, скажімо, у Чехії, Польщі та Угорщині; тому що, використовуючи як легальні, так і нелегальні шляхи, українці регулярно вивозять кошти за кордон для інвестування в країни з кращим підприємницьким кліматом. Звіт ООН з людського розвитку в Україні цитує дослідження компанії "СіґмаБлейзер" для Консультативної ради з питань інвестицій при президенті. Так от, бали України щодо розвитку законності, корупції, лібералізації підприємництва на 75 відсотків нижчі, ніж у сусідніх Польщі та Угорщині.

Заступник голови Державного управління статистики України Наталя Власенко погоджується з важливістю поліпшення якості управління в Україні, але все ж таки говорить, що рівень життя людей залежить від успіхів економіки. "У певній мірі, це дійсно – вірно: для того, аби підвищити добробут населення перш за все необхідне ефективне управління. Але, рівень життя населення завжди залежав і буде залежати від рівня економіки. Коли починає зростати економіка країни, лише через 2-3 роки настає покращення соціального стану у державі. І якщо у нас лише останні 2-3 роки стабілізувалася економічна ситуація, то ми відчуємо відповідні зміни у добробуті населення лише через 1 рік, або 2 роки."

Більшість заходів для підвищення якості управління, а відтак і прискорення людського розвитку в Україні пов’язана з прозорістю. Тому головним завдання уряду ООН вважає забезпечення відкритого доступу до точної інформації про процес державотворення. Без цього пересічний українець не зможе брати активну участь у поліпшенні рівня життя у своїй країні. Досвід сусідніх країн показує, що розширення участі громадян в управлінні є вирішальним фактором більш високого рівня життя.

Україна потребує таких механізмів, як прозорі вибори, чесні суди та відкриті громадські слухання, що створюватимуть основи якісного управління і людського розвитку – таким є головний рецепт експертів Програми розвитку ООН для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG