Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки відзначатимуть день Російського флоту


Українські моряки відзначатимуть день Російського флоту

Севастополь, 26 липня 2002 - В урочистостях із нагоди Дня Російського флоту, який відзначатиметься у Севастополі 28 липня, візьмуть участь близького пів тисячі українських військовослужбовців та 11 кораблів і суден ВМС України. Водночас, у прес-центрі ВМС України в Севастополі не змогли повідомити, чи братимуть російські моряки таку ж активну участь у відзначенні Дня Українського флоту, що припадає на 1-е серпня.

За повідомленням флотського прес-центру, у параді братиме участь флагман українського флоту фрегат "Гетьман Сагайдачний" і ще два бойові кораблі. Інші плавзасоби, а також 2 гелікоптери і 9 бронетранспортерів будуть задіяні в різних епізодах святкувань. Корвет "Луцьк" здійснить комплексну атаку торпедною й бомбовою зброєю умовного підводного човна "противника", а морський тральник "Жовті води" - тралення й знищення міни глибинним бомбометанням. Висадка бронетранспортерів із морськими піхотинцями, що супроводжуватиметься артилерійською стрільбою, відбуватиметься з великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський". Десантно-розвідувальна група на великій швидкості у водолазному спорядженні висадиться з артилерійського катера "Скадовськ" і, подолавши певну відстань під водою, вийде на причал. Висадка рятувальної групи "по-штормовому" виконуватиметься з гелікоптера Мі-8т. Інше повітряне судно - Мі-14 - пронесе в небі над бухтою прапор ВМС України.

Українські моряки таким чином розважатимуть своїх російських колег, а також гостей, які прибудуть із різних регіонів Росії. Росіяни ж для святкування Дня Російського флоту задіють пів сотні своїх кораблів і суден. Парад прийматиме командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Володимир Комоєдов. Схоже, саме остання обставина і не дозволить прибути на святкування до Севастополя президенту Росії Володимиру Путіну. Днями в Севастопольській міській державній адміністрації повідомили, що президенти України та Росії візьмуть участь у святкуванні Дня ВМФ Російської Федерації у Севастополі, який традиційно відзначатиметься в останню неділю липня.

Тепер у прес-службі Чорноморського флоту кажуть, що досі немає підтверджень, що Володимир Путін і Леонід Кучма прибудуть до Севастополя у неділю. Джерела у російському штабі переконані, що це пов’язано з конфліктом довкола командувача Чорноморського флоту Володимира Комоєдова. Місяць тому головком Російського флоту адмірал Володимир Куроєдов усунув останнього від виконання обов’язків командувача. Адмірал Комоєдов не погодився з діями свого начальника і подав до суду, який призупинив дію наказу. Тепер, за логікою, Верховний головнокомандувач Збройних Сил Росії Володимир Путін, прибувши до Севастополя, мав би не святкувати, а розв’язувати конфлікт.

Якщо ж пан Путін не прибуде на святкування Дня Російського флоту, то, тим більше, він не приїде на 10 річницю відновлення Українського флоту, яка офіційно відзначатиметься 1 серпня. Насправді ж відновлено військовий флот України було указом президента Леоніда Кравчука на початку квітня 1992 року. Однак сучасна українська влада вирішила переписати історію, обравши за свято українських моряків день, коли другий президент України вперше побував на широкомасштабних навчаннях ВМС України. Чи не тому цю дату моряки українського флоту відзначають досить скромно й самотньо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG