Доступність посилання

ТОП новини

У Празі триває розслідування справи щодо замаху на життя чеської журналістки Сабіни Слонкової


У Празі триває розслідування справи щодо замаху на життя чеської журналістки Сабіни Слонкової

Прага, 26 липня 2002 - Передусім варте уваги повідомлення, що в Міністерстві закордонних справ вирішено перевірити всю діяльність Карела Срби з минулих років. Факт, що справа Срби може покласти початок лавині інших афер, і в цілому те, що тінь корупції впала на чеське закордонне відомство, викликають у Празі значне занепокоєння. Не приховують стурбованості й у Брюсселі. Чехія – один із реальних кандидатів на вступ до ЄС. В разі, якщо факти участі Срби в підготовці вбивства журналістки підтвердяться, шлях країни до Євросоюзу може бути ускладнений.

Що ж до самого розслідування, то поліція наклала цілковите ембарґго на розповсюдження інформації аж до його закінчення. І все ж у пресі появилась непідтверджені факти про те, що при обшуку на вілі Карела Срби було виявлено в поліетиленових мішечках 30 мільйонів чеських крон – це 1 мільйон доларів США, та 2 одиниці вогнепальної зброї. А в п’ятницю газети повідомили, що одна із затриманих у цій справі жінок заявила поліції, що Срба планував ще одне вбивство, цього разу одного з колишніх працівників чеського МЗС.

Не менш важливе і повідомлення Міністерства оборони, яке ухвалило рішення перевірити можливість контактів Карела Срба з військовою інформаційною службою. І врешті, звернення президента Вацлава Гавела докладно перевірити всі обставини справи. Він також не прямо звернувся до колишнього міністра закордонних справ Яна Кавана, котрий Карела Србу приймав на роботу, щоб той зважив свою людську й політичну позицію. Чеський президент, який користується найбільшою довірою своїх співвітчизників, але й далеко за межами Чехії має авторитет людини високої моральної й людською проби, відразу в понеділок застеріг, що вчинено замах на людське життя й свободу слова – найбільші цінності, якими володіє людина в демократичному суспільстві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG