Доступність посилання

ТОП новини

Окремі статті нового Бюджетного Кодексу України чи не навмисно створені, щоб лобіювати інтереси комерційних банків


Окремі статті нового Бюджетного Кодексу України чи не навмисно створені, щоб лобіювати інтереси комерційних банків

Запоріжжя, 30 липня 2002 - Таку думку висловив начальник КРУ в Запорізькій області Олександр Клепаков під час засідання постійної комісії облради з питань бюджету, яку він очолює. Зокрема, занепокоєння пана Клепакова викликане забороною міжбюджетних позик.

Дійсно, за умов підвищення рівню мінімальної заробітної плати до 165-ти гривень, міжбюджетні позики могли б стати справжнім порятунком для “слабких” територій регіону. Адже 10 мільйонів гривень, необхідних для проведення цієї фінансової операції, не заплановані місцевими бюджетами для освоєння нинішнього року. А, отже, - більшість районів Запорізької області стануть перед необхідністю позичати гроші в комерційних банках. Таким чином, наживатися на фінансових проблемах регіону банки зможуть двічі.

По-перше, державний капітал (у вигляді бюджетів різних рівнів) зберігається у кількох регіональних відділеннях комерційних банків. Обласний – в “Індустріалбанку”, місцеві – обслуговують “Аваль”, “Приватбанк”, “Промінвестбанк” та “Ощадбанк”.

По-друге, кредитування бюджетів для виконання рішення щодо підвищення зарплати дасть додаткові кошти тим самим банкам, але відтепер – у вигляді процентів (відповідно до кредитних ставок).

То ж, обурення голови бюджетної комісії пана Клепакова цілком природне. Єдиною надією малобюджетних районів на разі залишається Міністерство фінансів. За словами начальника головного фінансового управління Олександри Оляніної, аналітичні звіти щодо відсутності резервів у їхніх бюджетах відправлено у Мінфін. Однак, сподіватися на державну допомогу (зокрема на покриття несподіваних бюджетних витрат) спеціалісти управління давно припинили.

Більше того: цьогорічне зниження рівню заробітної плати в металургійному комплексі та енергетиці істотно “вдарило” по наповненню місцевих бюджетів. Адже понад 70%-ів прибутків надходить до регіональної казни у вигляді податків на прибутки працюючої частини населення.

Ще одним “підводним рифом”, що загрожує “потопити” обласний бюджет, є затримка надходжень із держбюджету для фінансування окремих статей видатків. Зокрема – капітального будівництва, утримання міліції, ЗМІ, деяких соціальних програм. Приміром, у Запоріжжі та Енергодарі цього року взагалі не закладені до бюджетів видатки на утримання органів внутрішніх справ. Мелітополь – вилучив гроші, передбачені для цього, на проведення повторних виборів.

Порівняймо ще одну ситуацію: Львівська область опановує щороку близько ста мільйонів гривень капіталовкладень, а в бюджеті Запорізького регіону на часі не існує такої статті видатків. Оскільки, згідно з новим Бюджетним Кодексом із загального фонду обласного бюджету капітальне будівництво фінансувати не можна. Програма капітального будівництва в області мала здійснюватися за рахунок надходжень від ВП ЗАЕС. Однак, запорізька атомна з року в рік не дотримується графіку погашення заборгованості. Відтак – гальмується й відповідна регіональна програма.

Отже. Законодавчі документи, ухвалені попереднім складом ВРУ, ще довго доведеться корегувати нині діючим нардепам. Якщо серед них не знайдеться “лобі” дивних законів та кодексів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG