Доступність посилання

ТОП новини

У понеділок Львів прощався з жертвами суботньої трагедії, що сталася на військовому аеродромі в Скнилові, і яка забрала життя 83 людей, із яких 23 – діти


У понеділок Львів прощався з жертвами суботньої трагедії, що сталася на військовому аеродромі в Скнилові, і яка забрала життя 83 людей, із яких 23 – діти

Львів, 30 липня 2002 - Як пише газета “Молодь України” – на Скнилівському аеродромі гинули цілими сім'ями, бо ж батьки брали на свято дітей. Одна жінка відразу втратила чотирьох дітей. Які знайти слова, аби описати страшне горе, котре спіткало людей у мирний час. Газета зауважує, що вже сьогодні, через кілька днів після авіакатастрофи, експерти звернули увагу, що показові виступи відбувалися з грубими порушеннями міжнародних норм, котрі не дозволяють проводити польоти над головами глядачів і відстань до трибун повинна сягати понад 400 метрів.

Серед можливих причин катастрофи називають помилку пілотів, котрі, через брак у фінансуванні та хронічну нестачу пального не мають можливості проводити в небі необхідну кількість годин, що впливає на їхню професійність.

Цю тему докладніше розвиває газета “Україна молода”, котра зауважує, що нині реальний час у небі льотчика-винищувача на рік становить лічені хвилини, а багато пілотів за роки незалежності взагалі так жодного разу і не осідлали своїх бойових коней. Пілоти бомбардувальників та винищувачів здебільшого вимушені задовольнятись прогулянками в небесах на літаках Л-39, котрі не потребують значних зусиль та навичок у керуванні. Напевне, - зауважує далі кореспондент “України молодої”, трагедія підштовхне владу не лише до пошуку та покарання винуватців, але й до проведення кардинальних реформ у ЗС України та інших силових структурах. Адже з кожним роком українське військо все більше стає небезпечним і становить загрозу для власного народу. Не забув автор статті згадати й влучення ракети в житловий будинок у Броварах та враження протиповітряними силами пасажирського літака над Чорним морем... І крапку в цьому страшному переліку ніхто в державі ставити не наважиться. –зауважує автор статті, що має назву “Тіні “чорної суботи” впали на армію”.

Згадує про ці трагедії й кореспондент газети “Правда України”, який називає їх ланками одного ланцюжка. Чи розірве їх заміна міністрів оборони і вищого військового керівництва? –запитує журналіст. Адже , на його думку, причини згаданих трагедій криються набагато глибше, і пов'язані вони зі ставлення до армії і до людей. А загалом, автор статті, що має заголовок “Гіркий присмак помилок” задається питанням – для чого при нашому злиденному житті, при мізерному фінансуванні армії і, зокрема протиповітряних сил, коли не вистачає коштів на запчастини та пальне для літаків улаштовувати такі помпезні шоу?

А ось дописувач газети “Сільські вісті” народний депутат України Іван Бокий уже називає винуватців авіа трагедії. Це “правлячий режим на чолі з Кучмою”, який довів Україну до фінансової та бюджетної катастрофи, і який призвів до того, що нині понад сорок мільярдів доларів США вивезених з України працюють на економіку інших держав, а не на українську армію, освіту та медицину. “Не Кучма, звичайно, спрямував літак у Львові на беззахисних галицьких дітей та їхніх батьків. Але це він довів усе господарство України до технологічної катастрофи, що все більше набирає розгону.” – стверджується в статті “Злий їздець і найкращого коня зажене, або Як погано мати горобця за співця”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG