Доступність посилання

ТОП новини

Дискусії навколо можливого удару США по Іраку


Дискусії навколо можливого удару США по Іраку

Прага, 30 липня 2002 – Можливий воєнний удар Сполучених Штатів по Іраку з метою усунути від влади режим Саддама Хусейна викликав широкі дискусії як в арабському світі, так і серед союзників США. Деякі європейські лідери закликають президента США Буша до дипломатичного вирішення проблеми Іраку.

Європейські лідери побоюються, що воєнний удар по Іраку може викликати драматичне погіршення ситуації в регіоні, де триває близькосхідний конфлікт і поки що незакінчена операція проти міжнародної терористичної мережі. Газета «Нью-Йорк таймс» наводить деякі заяви французьких офіційних осіб, які закликають створити радше коаліцію для досягнення миру на Близькому сході замість коаліції для війни проти Іраку. Газета наводить також слова короля Йорданії Абдулли під час його понеділкової зустрічі із прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером. Абдулла перестерігає, що воєнний удар США по Іраку може викликати неспокій у цілому регіоні.

Поки не вдасться досягти поступу в урегулюванні близькосхідного конфлікту, каже король Йорданії, Сполучені Штати мали б стриматися від будь яких воєнних дій проти Іраку. Тим часом, врегулювання близькосхідного конфлікту, як вважає Абдулла, може послужити основою для відновлення миру в цілому регіоні.

З подібними словами, які наводить газета «Нью-Йорк таймс», виступив канцлер Німеччини Шредер. За його словами, втрату терпцю у Вашингтоні у справі Саддама Хусейна можна зрозуміти, проте викликає колосальну стурбованість можлива дестабілізація становища на Близькому сході.

Дискусії навколо можливого воєнного удару по Іраку тривають також на сторінках західної преси. Більшість оглядачів вважають, що іракський режим продовжує розробляти зброю масового знищення. Із цієї причини Сполучені Штати і їхні союзники не повинні припиняти зусиль із метою усунути від влади режим Саддама Хусейна. До речі, британська газета «Ґардіян», посилаючись на фахівців, пропонує п’ять різних варіантів усунення Саддама. Одним із можливих варіантів і найбільш безболісних газета бачить переворот. Газета цитує директора ЦРУ Теннета, який, взявши до уваги невдалий переворот у Багдаді 96-го року, дає лише приблизно 15 відсотків успіху. Далі фахівці розмірковують афганський варіант, який і залишається в основі нинішньої стратегії США щодо Іраку. Інша можлива воєнна акція проти сил Іраку може сягнути розмірів війни у Перській затоці за участю більшої кількості союзницьких військ, можливо, до 250-ти тисяч військовослужбовців, якщо іракські сили виявлять опір. Однією з можливостей залишається раптова атака за участю меншої кількості військ, від 50 до 80-ти тисяч солдатів. Цей варіант передбачає захоплення головних міст і військових частин. І останній варіант передбачає удар лише по головних військових об’єктах і базах, щоб позбавити режим можливості виявляти опір.

Попри нинішні запеклі дискусії навколо Іраку всі ці варіанти, як підкреслюють оглядачі, залишаються поки що у процесі обговорення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG