Доступність посилання

ТОП новини

Про останні події в Афганістані


Про останні події в Афганістані

Прага, 30 липня 2002 - Найбільшу увагу міжнародні оглядачі звертають на вчорашнє попередження замаху на афганське керівництво.

Представник афганської розвідки Амонулла Баракзай заявив, що вчорашній інцидент неподалік від резиденції президента Хаміда Карзая – це типовий почерк терористів-камікадзе. Здійснити свій план терористам перешкодила випадковість: під’їжджаючи до планованого об'єкта, вони зіткнулися з джипом. В автомобілі, який поліцейські затримали й оглянули, було щонайменше півтони вибухівки. За деякими даними, за президентом “полюють” пакистанські терористи. Однак двоє учорашніх потенційних терористів, котрих заарештувала поліція, виявилися афганцями. Вони зізналися, що планували теракти. Генерал Дін Мохаммед Джурат, котрий очолює відділ громадської безпеки Міністерства внутрішніх справ Афганістану, в інтерв'ю кореспонденту афганської служби радіо “Свобода” заявив сьогодні, що в автомобілі було троє учасників замаху, третьому вдалося втекти. Генерал також заявив: Отой третій учасник, вірогідно, був іноземцем, однак це ще не доведено.

Сьогодні речниця Міжнародних Сил Безпеки в Афганістані, британський майор Анджела Герберт, відповідаючи в Кабулі на запитання журналістів, на кого конкретно терористи планували замах, відповіла зокрема: Мішенню могли бути Міжнародні Сили Безпеки; це міг бути хтось з афганських міністрів; це міг бути Карзай. Ми всі це знаємо. На кого конкретно планувався замах, не можу сказати ні я, ні представники перехідної влади.

За останні кілька місяців, це не перша спроба теракту. Деякі з цих спроб терористам удалося реалізувати. Зокрема, 6 липня в центрі Кабула був розстріляний віце-президент Абдула Кадир. Ці та інші факти змусили президента Карзая змінити власну охорону: замість лояльних міністрові оборони Мохаммеду Фахіму бійців приміщення резиденції тепер охороняють американські піхотинці. Цей крок Карзая викликав у Кабулі неоднозначну реакцію. З іншого боку, часопис International Herald Tribune наводить сьогодні слова одного західного дипломата, котрий сказав, що це рішення афганського президента чітко вказує на те, що насправді Карзай думає про своє оточення і на що це оточення здатне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG