Доступність посилання

ТОП новини

Кредитів від МВФ немає і не буде?


Кредитів від МВФ немає і не буде?

Прага, 30 липня 2002 – Незабаром має здійснитися мрія українських ліворадикалів – уряд, на думку західних оглядачів, має намір відмовитися від кредитування Міжнародного Валютного Фонду. Угода з Фондом спливає у вересні, і виглядає, що уряд не збирається її поновлювати. Іронія полягає у тому, що ймовірна відмова від співпраці з МВФ у сфері кредитування може відбутися саме з тих причин, що їх називали ліворадикали: нинішній уряд, не лівий і прагматичний, не хоче здійснювати реформи, необхідні на думку Фонду та іноземних інвесторів, які орієнтуються на оцінки Фонду українських реформ.

На думку західних оглядачів, український уряд уже втомився пояснювати кожного місяця, чому саме він не отримує кредити Міжнародного Валютного Фонду. Йому було би простіше зберігати номінальні стосунки з Фондом на рівні консультаційних послуг експертів, і таким чином уникнути постійної критики за нездійснення тих, чи інших реформ. Про можливість саме таких стосунків наприкінці минулого тижня говорив віце-прем’єр Василь Роговий і прем’єр Анатолій Кінах, коли вони згадували про встановлення «безкредитних» стосунків з МВФ.

Одним із каменів спотикання у взаєминах уряду та фонду було небажання, чи неспроможність уряду повернути експортерам податок на додану вартість. Загальна заборгованість уряду з цього податку складає близько 6 мільярдів гривень. Уряд виплатив експортерам 300 мільйонів доларів за перші чотири місяці цього року і, згідно з проектом бюджету, погодився виплатити ще мільярд гривен наступного року. Крім того, кабінет міністрів розробив план спрощення процедури повернення ПДВ. Але всі ці заходи не переконали керівництво Фонду у тому, що проблему повернення заборгованості буде вирішено. Фонд також незадоволений іншими аспектами політики уряду, зокрема, численними податковими пільгами та повільною реструктуризацією боргів підприємств.

Нині уряд, на відміну від минулих років, є менш залежний від фінансування МВФ. Зросли валютні резерви, бюджет виконується більше чи менше успішно, поточний баланс - у профіциті. Уряд також сподівається на надходження від приватизації та кредити західних комерційних банків. Проте, як зауважують аналітики британської дослідницької компанії The Economist Intelligence Unit, як комерційні кредити, так і надходження від приватизації можуть опинитися під загрозою, якщо Україна відмовиться від програми фінансування МВФ.

Як пояснює відомий в Україні економіст із Фундації Карнеґі та колишній радник українського уряду, Андерс Ослунд, фонд оцінює й бере участь у формуванні економічної політики, і таким чином утримує цю політику на рейках ринкових реформ. А це є сигналом для закордонних інвесторів, що ринкові реформи таки здійснюються у країні, яка має чинну угоду з Фондом.

Іноземні інвестори в Україні і так досить скептичні щодо прихильності уряду політиці відкритості та реформ, а тому, на думку британських аналітиків, потребують додаткового заохочення з боку Фонду. На це розраховує й уряд, який не виганяє МВФ остаточно, а лише хоче обмежити зону його впливу, зауважують оглядачі. Проте, британські аналітики з компанії The Economist Intelligence Unit вважають, що уряд помиляється у своїх розрахунках. МВФ має достатній авторитет, і він не хотів би його втрачати заради України, а отже, у своїх постійних звітах він не буде менш критичний щодо уряду лише тому, що він припинить його фінансування.

Можливо, уряд сподівається, що звіти Фонду, не пов’язані з кредитами, не будуть рясніти газетними заголовками, але й у цьому випадку, на думку британських аналітиків, тактика уряду помилкова. Якщо Україні для отримання комерційних кредитів, чи залучення іноземних інвестицій потрібне схвальне слово Фонду, було би краще, щоб воно було почуто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG