Доступність посилання

ТОП новини

Неофіційні переговори Коліна Пауелла з Пеком Нам Суном - міністром закордонних справ Північної Кореї, яку президент США вніс до списку країн "вісі зла"


Неофіційні переговори Коліна Пауелла з Пеком Нам Суном - міністром закордонних справ Північної Кореї, яку президент США вніс до списку країн "вісі зла".

Прага, 31 липня 2002 - Міністри закордонних справ 13 держав продовжили в Брунеї щорічну зустріч Асеан-у Асоціації країн Південно - Східної Азії. У форумі беруть участь також державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауелл, міністр закордонних справ Російської федерації Ігор Іванов та - від Європейського Союзу - Хав'єр Солана. У Бандар Сері Бегавані мали місце також неофіційні переговори Коліна Пауелла з Пеком Нам Суном - міністром закордонних справ Північної Кореї, яку президент США вніс до списку країн "вісі зла".

Діалог між Пхеньяном та Вашингтоном ймовірно буде поновлено, - повідомляють інформаційні агенції зі столиці Брунеї Бандар Сері Бегавар, де мала місце неформальна зустріч державного секретаря Сполучених Штатів Коліна Пауелла з міністром закордонних справ Північної Кореї Пек Нам Суном.

"Ми домовились відновити діалог між Північною Кореєю та Сполученими Штатами", - заявив голова зовнішньополітичного відомства КНДР, не вдаючись до подробиць. Зрештою Пхеньян посприяв послабленню напружень із Південною Кореєю й напередодні форуму висловив жаль із приводу сутичок 29 червня між патрульними морськими кораблями двох країн. Ще до зустрічі з північно-корейським міністром закордонних справ Державний секретар Сполучених Штатів Колін Пауелл наголосив:

"Ми спостерігаємо за різними заявами Пхеньяна, і вони набирають позитивного характеру". Після 15-ти хвилинної зустрічі Пауелл лише зазначив, що буде продовжено контакти з метою визначити - як вести далі діалог. Речник державного департаменту Річард Баучер указав на те, що Сполучені Штати бажають розширити обговорення таких питань як нерозповсюдження озброєнь масового знищення - йдеться про двосторонню домовленість від 94-го року щодо припинення північно-корейської ядерної програми та нерозповсюдження ракетних технологій. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш у січневому виступі вніс Північну Корею, спільно з Іраком та Іраном до списку країн "вісі зла". У червні Вашингтон запропонував відновити переговори щодо питань нерозповсюдження озброєнь, проте ці спроби було припинено після обстрілу силами Пхеньяна південнокорейських військово-морських патрульних кораблів.

Однак, як це типово буває із тоталітарними режимами, у мас-медіа комуністичного північно-корейського режиму сьогодні опубліковано повідомлення з гострою антиамериканською пропагандою, зі залякуваннями місцевого населення про мовляв, "близьку агресію" ба й "ядерні удари".

Слід ще додати, що на форумі країн Південно - Східної Азії у Брунеї досягнуто домовленості щодо боротьби з тероризмом.

«Ми схвалили заяву Регіонального форуму АСЕАН-у щодо заходів у справі фінансування тероризму, ми починаємо діяти щодо цієї проблеми політично, фінансово та прямими діями» – заявив міністр закордонних справ Брунею Мохамад Болкіях. Власне боротьба з тероризмом і є в центрі уваги візиту державного секретаря США Коліна Пауелла шістьма країнами Азії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG