Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі відзначають День Українського флоту


У Севастополі відзначають День Українського флоту

Симферополь, 1 серпня 2002 - Першого серпня у місцях базування ВМС України відзначається День Українського флоту. З цієї нагоди до Севастополя прибув Президент України Леонід Кучма, який у четвер зранку на борту флагману Українського флоту фрегата “Гетьман Сагайдачний” вийшов у відкрите море, де відбувся спуск на воду вінків у пам’ять моряків, котрі загинули у 2-й світовій війні. Водночас, через трагічні події у Львові, більшість урочистих заходів з нагоди Дня ВМС у Севастополі були скасовані.

Про міцну оборону південних морських рубежів України, яку має забезпечити Український флот, співає Олександр Іванов – соліст військового ансамблю. 1-го серпня, як повідомила прес-служба українського військового відомства, виповнюється 10 років, цитую: “від дня створення Військово-морських Сил України”, кінець цитати. Насправді ж формування ВМС України на базі Червонопрапорного Чорноморського флоту ВМФ Радянського Союзу почалося на підставі указу Президента України Леоніда Кравчука 5 квітня 1992 року.

Оскільки весь період, починаючи з цього дня і до травня 1998 року – це час ворожнечі і протистояння з російським Чорноморським флотом, то офіційний Київ відмовляв українським морякам офіційно відзначати річницю флоту 5 квітня. Натомість флотське командування, скориставшись практикою підлабузництва, що царює в українських верхах, запропонувало святкувати День Українського флоту 1-го серпня – саме того дня 1996 року президент Леонід Кучма вперше взяв участь у широкомасштабних оперативно-тактичних маневрах ВМС України.

Але як би там не було, українські моряки заслужили своє свято. Це єдиний рід Збройних Сил України, що дуже важко відроджувався і розвивався, перебуваючи під постійним військо-політичним тиском російського флоту, а також севастопольської і кримської влади. Нині до складу українського флоту входить близько 40 бойових кораблів, 80 допоміжних суден, 60 літаків і гелікоптерів. Головною базою флоту є Севастополь. Кораблі і берегові частини ВМС базуються в Одесі, Чорноморському, Новоозерному і Феодосії.

Через трагічні події у Львові, у Севастополі були скасовані військовий парад, салют і концерти з нагоди Дня ВМС України. Однак зранку фрегат “Гетьман Сагайдачний” з президентом Кучмою на борту вийшов у відкрите море, де відбувся спуск на воду вінків у пам’ять моряків, які загинули у 2-й світовій війні. Виступаючи перед військовими, Леонід Кучма заявив, що трагедії останнього часу, які відбулися в України з вини армії, пояснюються незавершеністю реформування Збройних Сил країни. "Це і попадання ракети у житловий будинок в Броварах, і збитий над Чорним морем пасажирський літак, і те, що сталося нині у Львові. На цьому необхідно поставити крапку раз і назавжди!", - сказав президент. Тут же Леонід Кучма заявив, що особисто проконтролює доручення уряду забезпечити наступного року збільшення фінансування армії і флоту "практично вдвічі".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG