Доступність посилання

ТОП новини

США далі домагаються від України кращого захисту військових технологій від потрапляння до Іраку. Важелем тепер є амбіції України щодо НАТО


США далі домагаються від України кращого захисту військових технологій від потрапляння до Іраку. Важелем тепер є амбіції України щодо НАТО

Прага, 1 серпня 2002 – День по тому, як Генеральна прокуратура України заявила, що звинувачення на адресу України в незаконному продажі озброєнь до Іраку безпідставні, Державний департамент Сполучених Штатів Америки нагадав у четвер, що Україну відвідували делегації і з Іраку, і з Ірану, які домагалися зустрічей із власниками збройових технологій. Як сказав неназваний чільний урядовець Держдепартаменту, «Українці загалом досить відверто говорили нам про це».

Він підтвердив, що США не мають доказів передачі збройових технологій із України до Іраку, – але «надзвичайно чутливо» ставляться до цього питання і чекають на результати розстеження про діяльність тих, хто в Україні торгує з Іраком, яке обіцяв президент Леонід Кучма.

Попереднього дня, в середу, Генпрокуратура України оприлюднила повідомлення, в якому стверджує: її перевірка встановила, що інформація про причетність до незаконної торгівлі зброєю високих українських урядовців і керівників держави не відповідає дійсності, а інформацію про постачання зброї до Іраку заперечують свідчення офіційних осіб і представників підприємства-виробника військової техніки.

Але в четвер Сполучені Штати вустами представника Держдепартаменту нагадали: те, як Україна контролює свої потенційно військові технології, стане чинником при розгляді її прагнення вступати до НАТО. Йдеться передусім про точні прилади, певні марки сталі, гіроскопи, а також про знання окремих осіб, які працювали з ядерними матеріалами. США сподіваються, що Україна вживе відповідних заходів, щоби на листопадовій зустрічі НАТО на найвищому рівні в Празі можна було проголосити про початок «поглибленого діалогу» між Україною й Північноатлантичним союзом.

Це, як сказав урядовець Державного департаменту США, стане кроком до членства України в НАТО. Але коли з військовими справами підготовки до вступу Україні буде, мабуть, вправитися найлегше, їй доведеться розробити план дій, у якому йтиметься й про політичні та економічні питання.

Водночас, повідомив представник Держдепартаменту, Сполучені Штати співпрацюють із Україною в поліпшенні безпеки українських атомних електростанцій та інших установ, де є матеріали, придатні для виготовлення «брудних бомб», і прагнуть поліпшити безпеку й на кордоні України з Росією і на Чорному морі, щоб відвернути нелегальне перевезення ядерної зброї.

Він також констатував, що останніми роками «Україна стала певним чином дуже, дуже політично залежною від Росії». За словами чільного урядовця Державного департаменту США, президент України Леонід Кучма «став надзвичайно залежний від (президента Росії Владіміра Путіна), щоб мати політичну довіру і міжнародну, і вдома».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG