Доступність посилання

ТОП новини

Аварії на українських шахтах: реакція в світі


Аварії на українських шахтах: реакція в світі

Прага, 1 серпня 2002 - Третя за останній місяць трагедія на українській шахті знову потрапила у заголовки провідних інформаційних агентств світу. Про неї пише, зокрема, й авторитетна американська газета "Нью-Йорк Таймс." Оглядачі за кордоном закликають Україну нарешті змінити політику у вугільній галузі.

Життя коштує дуже дешево в Україні. І якщо уряд і керівники шахт нарешті не розпочнуть реформи, то будуть нові жертви – вважає кореспондент агентства Рейтер. На підтвердження цього – жахлива статистика: кожен мільйон тонн вугілля забирає життя 5 українських гірників, 350 зазнають поранень. І як попереджають експерти, може бути гірше. Українські шахти дуже глибокі, вузькі і небезпечні. Вартість тонни вугілля у 5-10 разів вища за середню у світі.

За даними Світового банку, три чверті українських шахт зараховано до категорії найбільшого ризику. При цьому шахта імені Засядька, де сталася остання трагедія, особлива. Про це каже Радіо Свобода Борис Додонов з Інституту економічних досліджень у Києві, який аналізує стан вугільної галузі спільно з німецькими економістами: "Ця шахта належить до першої групи шахт, де добування вугілля є прибутковим. До першої й другої групи шахт, які повністю покривають всі свої витрати на добування вугілля, минулого року входило лише шість шахт. Тобто, ця шахта має кошти і є однією з найкращих в Україні."

А що робити тим, у кого грошей на модернізацію немає, питання це зовсім не риторичне. Щоб заохотити Україну закрити збиткові шахти й зосередитися на поліпшенні безпеки решти, Світовий банк минулого року запропонував Україні 100 мільйонів доларів для пом’якшення соціальних наслідків. Але український уряд несподівано відмовився від цих коштів, каже Радіо Свобода Юрій Мірошниченко з київського представництва банку. Щоправда, тепер позиція уряду знову змінюється. Можливо, вже у вересні Світовий банк надасть Україні на шахтарські програми 250 мільйонів доларів. Як наголошують експерти, дуже важливо, щоб розподіл цих коштів був прозорим, із громадським контролем за їхнім використанням.

Західні оглядачі говорять, що за десять років український уряд так і не провів серйозних реформ у галузі, і проблема тут не лише фінансова. У шахтарських регіонах України перетинаються інтереси впливових бізнесових кланів, а вони мають сильне політичне лобі у Києві. Через це плани приватизації галузі так і залишаються на папері. В інтерв’ю Радіо Свобода Клаус Брендоу зі Світової енергетичної ради у Женеві додає: "Однією реформою шахт Україна не обійдеться. Це цілий ланцюг, що передбачає реформу енергетики та всієї економіки за ринковими засадами. Якщо не буде реструктуризації вугільної галузі в Україні, то будуть і проблеми з безпекою."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG