Доступність посилання

ТОП новини

Нові подробиці скандалу довкола золотих медалей у парному фігурному катанні на останніх зимових Олімпійських іграх


Нові подробиці скандалу довкола золотих медалей у парному фігурному катанні на останніх зимових Олімпійських іграх

Прага, 1 серпня 2002 - Через півроку після зимових Олімпійських ігор у Солт-Лейк Сіті виринули нові подробиці, які проливають світло на причини скандалу, пов’язаного з врученням двох золотих медалей у парному фігурному катанні. В Італії, в курортному місті Форте-дей-Мармі арештували лідера російської організованої злочинності Алімджана Тохтахунова. Влада Сполучених Штатів стверджує, що Тохтахунов є керівником одного з організованих злочинних угруповань і був замішаний у спробі впливу на суддівство під час зимових олімпійських ігор.

Американські слідчі вже довгий період стежили за Алімджаном Тохтахуновим, який відомий як лідер московського угруповання „Ізмайловська бригада”. Італійська поліція на прохання американців прослуховувала його телефони. Американські правоохоронні органи розраховують притягнути до відповідальності цілу низку осіб, які брали участь у фальсифікації результатів на Олімпійських іграх у Солт-Лейк Сіті. За даними ФБР, Тайванчик, (а таким є прізвисько Тохтахунова) чинив тиск на суддю із Франції Марі-Рене ле Гунь, щоб вона віддала перевагу фігуристам Єлені Бережній та Антону Сахарулідзе, котрі отримали золото у парному фігурному катанні. В обмін на це була обіцяна підтримка трьох арбітрів французькому дуету у танцях на льоду. Тоді, якщо пригадуєте, французький суддя заявила, що схвалювала рішення під тиском президента французької федерації фігурного катання Дідьє Галаге. Завершився скандал врученням другої пари золотих медалей канадському дуету й відлученням від суддівства французьких арбітрів. Виступаючи в середу на прес-конференції, федеральний прокурор Джеймс Комей заявив: „Довгі руки Російської організованої злочинності простяглись через усю земну кулю і минулого лютого сягнули Солт-Лейк Сіті, змінивши голосування на Олімпійських Іграх”.

Алімджан Тохтахунов, як пише сьогоднішня Вашингтон Пост, колись грав у ташкентському футбольному клубі, а згодом став менеджером ЦСКА. За довідником „Організована злочинність в РФ” Тохтахунов займався організацією спортивних ігор із метою відмивання грошей, наркоторгівлею, контрабандою зброї та торгівлею крадених автомобілів.

Американська слідчі органи, що давно розслідують діяльність російської організованої злочинності, називають її євразійською. Слідство володіє записами чисельних телефонних розмов Тохтахунова, із яких можна було бачити тривалі зв’язки злочинного авторитета з найвищим керівництвом у світі спорту та бізнесу. ФБР вимагають від італійської прокуратури екстрадиції Тайванчика. За словами фахівців, видача Алімджана Тохтахунова може відбутись найближчим часом. За американськими законами його звинувачують за двома статтями – організація злочинної змови з метою махінацій і злочинна змова з метою дачі хабара на спортивних змаганнях. За кожним із пунктів звинувачення йому загрожує по 5 років ув’язнення й штраф у розмірі 250 тисяч доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG