Доступність посилання

ТОП новини

Ірак обіцяє знову пустити інспекторів ООН


Ірак обіцяє знову пустити інспекторів ООН

Прага, 2 серпня 2002 – Світові лідери обговорюють ініціативу Іраку, який вчора запропонував Організації Об’єднаних Націй поновити роботу військових інспекторів. Ця заява пролунала на тлі повідомлень про можливу атаку Багдада з боку Сполучених Штатів. Вже зараз очевидно, що єдності в світі з цих питань немає.

Речник генерального секретаря ООН привітав пропозицію Багдада, але наголосив, що вона суперечить процедурі інспекцій, яку встановила Рада безпеки ООН 99-го року. Це питання будуть докладно обговорювати в Нью-Йорку у понеділок.

Сполучені Штати і Великобританія вже скептично висловилися про дипломатичну ініціативу Іраку, бо пригадують, як там обдурювали світ раніше, Росія навпаки, її схвалює. Водночас надійшла інформація, що у Вашингтоні знову вивчають можливий зв’язок між режимом Саддама Хусейна і атаками на американські міста 11 вересня. Про це повідомила сьогодні американська газета "Лос-Анджелес Таймс," посилаючись на джерела в адміністрації Буша.

Наразі ж застереження щодо бойових дій мають не лише арабський світ і Москва, але й союзники Вашингтона в НАТО. Так, зокрема, один із членів німецького уряду назвала можливу війну США проти Іраку надзвичайно небезпечною. В інтерв’ю німецькій газеті "Зюддойче Цайтунґ," яка вийде в друк завтра, Гайдемарі Вєчорек-Цойль закликала обговорити це питання всі європейські держави і надіслати чіткий сигнал "ні" офіційному Вашингтону. Дехто вважає, що таку гостру заяву підказали іміджмейкери, які радять правлячій коаліції у Німеччині крокувати на вибори під новим лозунгом - "ми йдемо власним шляхом," включно із зовнішньою політикою. Офіційний Берлін підтримує війну США проти тероризму, але каже, що розгляне військову акцію проти Іраку лише після резолюції Ради безпеки ООН. Така ж позиція й у Франції.

Тим часом міжнародну боротьбу з тероризмом обговорює і державний секретар США Колін Пауелл, який цього тижня відвідує азійські держави. Робота дипломата непроста і про це свідчить такий епізод. За традицією, щорічні самміти південно-східно-азійських країн завершуються співом караоке. Минулого року над Пауеллом насміхалися за поганий вокал. Цього разу в Брунеї він вирішив очистити свою репутацію і проспівав мелодію з відомого мюзиклу. "Хто може пояснити, хто скаже Вам, чому дурні продовжують співати, а розумні ніколи це не пробують," – такі слова цієї пісні. Тепер держсекретар США має вдосконалювати майстерність і на іракському фронті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG