Доступність посилання

ТОП новини

На початку передвиборної кампанії у Сербії пожвавлюється боротьба за владу між лідерами двох найбільших партій, президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем


На початку передвиборної кампанії у Сербії пожвавлюється боротьба за владу між лідерами двох найбільших партій, президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем

Белград, 5 серпня 2002 – В щоденних зверненнях до громадян вони стверджують, що не йдеться про боротьбу за владу, а про принципові розбіжності.

В белградських політичних діячів немає часу для літньої відпустки. Це стосується, зокрема, двох головних акторів на гарячій політичній сцені. Глава держави Коштуніца й республіканський прем’єр Джінджич та їхні команди невтомно агітують. Вони просто змагаються хто подасть більше заяв й інтерв’ю як сербським, так і закордонним мас-медіа.

Коштуніца та його співробітники виступають агресивніше від Джінджича. Причина ймовірно в тому, що Адміністративний комітет минулого тижня позбавив мандатів усіх депутатів від президентської партії. Окремі з них це називають парламентським путчем та Джінджичевою диктатурою.

Президент Югославії наполягає на тому, що він легаліст та, що найвищою цінністю вважає закони. Свого опонента він звинувачує в тому, що “нехтує волею народу” та що у проведенні реформ застосовує закони ухвалені за часу Мілошевича.

Джінджич виступає обережніше. Він каже, що стосунки між ним і главою держави коректні й додає, що йдеться не про конфлікт між ним і Коштуніцею, а про розбіжності щодо принципових питань.

Головні політичні опоненти поки що уникають безпосередніх поєдинків. Проте, їхні співробітники безпощадно ображають одні одних й стверджують, що більше немає шансів для діалогу й співробітництва.

Джінджич наразі має підтримку шістнадцяти партій правлячої коаліції. В його руках усі республіканські інституції. Коаліція ще не призначила свого кандидата на президента. Союзний віце-прем’єр Миролюб Лабус, близький друг Джінджича, поки що виступає як незалежний кандидат. Важко сказати чи це тимчасова тактика чи причина в тому, що окремі лідери правлячої коаліції відмовляють у підтримці Лабусу тому, що бояться – надто сильного Джінджича.

Коштуніці підпорядковані Збройні сили та Конституційний суд Югославії. Мас-медіа поділені: одні підтримують Джінджича, інші Коштуніцу, треті намагаються зберегти виважену позицію й вимагають від двох сторін користуватися серйозними аргументами. Усе-ж, оглядачі вважають, що безпосередній, динамічний й енергійний Джінджич у мас-медіа має перевагу над, так би мовити, неемоційним й некомунікабельним Коштуніцею.

А виборці? Згідно з більшістю опитувань, народ утомлений від щоденних сварок політиків й майже третина виборців буде бойкотувати вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG