Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: до встановлення миру необхідно ще виграти війну


Афганістан: до встановлення миру необхідно ще виграти війну

Прага, 5 серпня 2002 – Ще минулого тижня, виступаючи в сенаті США, міністр оборони Дональд Рамсфелд підкреслив, що Афганістан може вирішити проблеми війни і миру на своїй території лише зі створенням власної армії й підтримка міжнародного миротворчого контингенту може бути лише тимчасовою. Перебіг подій в Афганістані підтверджує це, перебування тут міжнародних сил не збільшує авторитету уряду у Кабулі і не вирішує до кінця проблему боротьби з терористами.

Захоплений в Кабулі минулого тижня терорист, котрий кермував автомобілем з 400-стами кілограмами вибухівки, зізнався на допиті, що він є членом організації «Аль-Каєда», а метою його прибуття до столиці була організація терористичного акту - самогубства, бажано, як підтвердив терорист, супроти президента й міністрів уряду Афганістану. У разі невдачі йому доручалося спробувати підірвати хоча б кількох чужинців. Амануллах Саліх, директор афганської національної служби безпеки, заявив журналістам:

«Це не повинно породжувати параною але ніхто не може гарантувати, що це була остання спроба ворога. Ми переконані, базуючись на повідомленнях з багатьох джерел, що це був один з багатьох, чисельних планів, чимало з яких у стадії можливого здійснення».

Представник 5-тисячного міжнародного миротворчого контингенту в Афганістані повідомив, що вони передали владі в Кабулі інформацію, котра, вірогідно, допомогла зірвати планований теракт. Представник миротворців Мурат Пекґулек вважає, що столиця перебуває в безпеці і додає:

«Події показують, що співпраця між Міжнародним силами і перехідним урядом тісна. Ми надаємо інформацію, а перехідний уряд захоплює терористів. Це підтверджує нашу надійну співпрацю з владою і що Кабул є безпечним місцем»

Однак Пекґулек не виключив можливих терористичних актів у столиці у найближчому майбутньому.

Перехідний уряд має проблеми не лише з терористами. Сьогодні повідомляється про заяву президента Хаміда Карзая, у якій попереджають афганського командира Пошохона Задрона. Загони цього партизана у кількості до трьох тисяч вояків не припинають намагань відірвати від влади міста Хост і Ґардез, а також вимагають відставки Карзая та призначених ним губернаторів Пактії та Хоста. Кабульський уряд погрожує «бандитським», як сказано у заяві, формуванням Задрона застосуванням значних збройних сил.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG