Доступність посилання

ТОП новини

Колишній міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Каван подав у відставку з посади представника країни в Європейській Конвенції, але стверджує, що ні в чому не винен


Колишній міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Каван подав у відставку з посади представника країни в Європейській Конвенції, але стверджує, що ні в чому не винен

Прага, 6 серпня 2002 – Іще недавно колишній міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Каван обіймав три важливі посади: депутата чеського Парламенту, голови Генеральної Асамблеї ООН та представника Чеської Республіки в Європейському Конвенті – організації, що займається справами реформування Європейського Союзу. Відповідаючи на запитання журналістів, чи зуміє він вправитись із таким великим навантаження, Ян Каван не вагаючись відповідав «Так».

Аж до минулої неділі, коли в живому телеефірі першого каналу чеського телебачення колишній глава закордонного відомства Чехії під натиском запитань журналістів заявив, що в Європейській Конвенції «не матиме часу якісно вправлятись із роботою». Через те, за його словами, він подав у відставку з цієї своєї функції й уже повідомив про це листом прем’єра. Прем’єр, за повідомленням чеської преси, має намір прийняти відставку Яна Кавана.

При цьому, однак, чеський екс-міністр заявив, що не має жодного відношення до свого колишнього підлеглого Карела Срби, звинуваченого у справі замаху на життя чеської журналістки Сабіни Слонкової. Важливо додати, що впродовж самої телевізійної програми низка чеських журналістів прямо звинувачувала Яна Кавана в тому, що саме він прийняв на роботу до Міністерства закордонних справ на посаду свого генерального секретаря Карела Србу – нині головного звинуваченого в замаху на життя чеської журналістки.

Завдяки оперативній роботі чеської поліції життя журналістки було врятоване. Однак сьогодні і політики, і журналісти, і ширше – чеська громадськість порушують питання: як могло статись, що однією з найближчих до міністра закордонних справ осіб стала людина, нині звинувачена в підготовці вбивства? За якими моральними і фаховими принципами підбираються люди, котрі обіймають у країні найвищі посади?

Справа в тім, що поліція нині також підозрює Карела Србу, крім участі в замаху на життя чеської журналістки, і в значних матеріальних розтратах. Саме на це першою звернула увагу своїх співгромадян у газеті «Млада Фронта Днес» Сабіна Слонкова, саме вона вперше написала про те, що міністр Ян Каван не повинен давати великі повноваження людині з нечистими руками. Сьогодні всі сторони діяльності Карели Срби в Міністерстві закордонних справ перевіряє поліція. Зокрема, і походження готівки – понад 1 мільйона американських доларів, які, за інформацію преси, немовби-то були виявлені при обшуку на віллі Карела Срби.

Зрозуміло, вся справа кидає тінь на колишнього міністра, котрий і нині продовжує виконувати важливі функції від імені Чеської Республіки. Так дивляться на всю справу багато чеських політиків, включно з президентом країни Вацлавом Гавелом. На цьому тлі все голоснішими звучать голоси тих чеських громадян, котрі наполягають на цілковитій відставці Яна Кавана з усіх його функцій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG