Доступність посилання

ТОП новини

США - варіанти дій проти режиму Саддама Хусейна


США - варіанти дій проти режиму Саддама Хусейна

Вашингтон, 7 серпня - Американське військове командування запропонувало президентові Джорджу Бушу кілька варіантів воєнних дій проти режиму іракського правителя Саддама Хусейна. Що це за варіанти і чи це означає, що вже вирішено воювати з Іраком?

Білий дім наголошує на всіх брифінгах для журналістів, що президент Буш поки що не ухвалив жодного плану і що взагалі ще нічого не вирішено. Є лише одне тверде рішення: Сполучені Штати мусять позбутися режиму Саддама Хусейна, бо він загрожує мирові та стабільності в регіоні, бо за природою він агресивний, до того ж посідає зброю масового знищення – хімічну та біологічну, а прагне придбати ще й атомну зброю. Тож, президентові Бушу пропонують різні способи повалення цього режиму. Наприклад, в середині червня генерал Томмі Франкс виклав президентові варіант операції за участю двохсотп’ятдесятитисячного війська. Висували також план підривних дій із залученням елітних підрозділів військ спеціального призначення, але дійшли висновку, що ані такими діями, ані самим лише повітряним бомбардуванням мети досягти не вдасться. Нові варіанти обговорювалися на останньому засіданні Ради національної безпеки.

Як ми бачимо, Білий дім не приховує ані того, що розробляються плани війни, ані, навіть, змісту деяких із цих планів, щоправда, у вельми загальних рисах. Серед варіантів на засіданні Ради національної безпеки за участю президента Буша розглядали план під умовною назвою “Багдад-перший”. Цей план передбачає повалення режиму Саддама Хусейна за допомогою знищення контрольних та командних центрів у Багдаді ударами з повітря і наземним стотисячним приблизно військом вторгнення. Пентагон сподівається, що таким чином удасться, насамперед, вбити або ізолювати Саддама Хусейна й швидко розвалити іракський уряд та паралізувати армію з тим, щоб не дати змоги застосувати зброю масового знищення. Військові також розраховують на те, що коли іракська армія залишиться без свого головнокомандувача, вона не чинитиме активного опору, а то й просто покладе зброю. Але знову ж таки, представники Білого дому підкреслюють, що всі ці плани мають попередній характер і президент Буш їх не затверджував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG