Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний лист генерального секретаря ООН Кофі Аннана іракському керівництву


Офіційний лист генерального секретаря ООН Кофі Аннана іракському керівництву

Прага, 7 серпня 2002 - Генеральний секретар ООН Кофі Аннан в офіційному листі закликав Багдад погодитися із вимогами щодо повернення міжнародних інспекторів із роззброєння на територію Іраку. З подробицями Михайло Мигалисько

Не влада Саддама Хусейна, а Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй вирішуватиме, на яких умовах інспектори ООН із питань роззброєння повернуться в Ірак – так можна підсумувати офіційний лист генерального секретаря ООН Кофі Аннана іракському керівництву. Іракський лідер Саддам Хусейн чотири року тому видворив усіх міжнародних інспекторів, котрі в рамках мандату Ради безпеки повинні були провести контроль за озброєннями й звести нанівець спроможність Багдада виготовляти зброю масового знищення. Минулого тижня міністр закордонних справ Іраку Нажі Сабрі запросив Ганса Блікса - голову комісії ООН прибути до Багдада для так званого "технічного обговорення" діяльності інспекторів. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, як зазначає американська газета Нью-Йорк Таймс, своїм офіційним листом припинив спроби іракської влади проігнорувати визначений Радою безпеки регламент щодо відновлення діяльності створеної у 99-му році Комісії ООН з моніторингу, перевірки та інспекцій.

Зрештою аналогічною є й американська позиція з цього питання:

"На мою думку, усі є в тому самому положенні, коли мова йде про вимоги до Іраку щодо наступних кроків та повного виконання існуючих резолюцій Ради безпеки ООН," – заявив голова американської місії при ООН, посол Джон Негропонте.

Тим часом у Вашингтоні знову заговорили про ймовірність інтервенції Сполучених Штатів проти режиму Саддама Хусейна. Голова впливової сенатської комісії із закордонних питань сенатор Джозеф Байден, котрий минулого тижня провів спеціальні слухання у справі Іраку, заявив, що війна проти режиму Саддама Хусейна є ймовірною.

В інтерв’ю Радіо Свобода Ліон Фуртг - професор Вашингтонського університету "Джордж Вашингтон" - указав на те, що від закінчення війни в Перській затоці у 91-му році не змінювалася політика Сполучених Штатів щодо режиму Саддама Хусейна та необхідності його усунення:

"Не йдеться про те - чи, але коли й як буде проведено це діло. Сенатор Байден на слуханнях у Конгресі розглядав питання, чи можна завершити цю справу на сприйнятливих для США умовах та недопущення до виникнення безконтрольної ситуації». Професор Ліон Фуртг, який був радником із питань національної безпеки колишнього президента Білла Клінтона, наголосив на тому, що адміністрація президента Джорджа Буша не потребує формальної згоди ані від Конгресу, ані від міжнародних установ, щоб розпочати операцію, оскільки Ірак порушив положення договору про припинення вогню з 91-го року й не дотримав резолюцій Ради безпеки ООН, котрі є зобов’язуючими й якими, серед іншого, передбачено знищення усіх іракських програм ядерних, біологічних та хімічних озброєнь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG