Доступність посилання

ТОП новини

В трьох округах, із виборів до кримського парламенту балотується більш як пів сотні кандидатів у депутати


В трьох округах, із виборів до кримського парламенту балотується більш як пів сотні кандидатів у депутати

Симферополь, 08 липня 2002 - Як і очікувалося, за три вільні мандати депутатів Верховної Ради Криму розгорнулася запекла боротьба. В одному з трьох округів реєстрація кандидатів ще не завершилася, а вже зараз у них зареєстровано понад пів сотні претендентів на депутатські крісла.

Повторні вибори у 25-му, 30-му і 98-му виборчих округах відбудуться 22 вересня. Саме восени місцеві спостерігачі очікують спробу парламентської опозиції, яка зараз гуртується довкола впливових кримських політиків і підприємців Андрія Сенченка й Льва Міримського, змінити нинішнє керівництво Верховної Ради та уряду автономії. Уже зараз відомо, що з проурядової фракції “Стабільність” протягом останнього тижня вийшло кілька депутатів, і цей процес, стимульований паном Міримським, триває. До речі, останній уже зареєструвався кандидатом у депутати кримського парламенту в окрузі №25. І це при тому, що він є народним депутатом України.

В парламентських кулуарах уперто поширюється інформація про те, що пан Міримський, якщо виборе мандат кримського парламентаря, може реально претендувати на крісло спікера. У цьому ж окрузі, звільненому, нагадаю, лідером кримських комуністів Леонідом Грачем, Льву Міримському протистоїть головний редактор відомої своєю ксенофобією газети “Кримская правда” Михайло Бахарєв. Його підтримує “Русскій блок Крима” і, за неофіційною інформацією, Кримський реском Компартії. Там же балотується колишній віце-прем’єр кримського уряду, екс-депутат Олександр Рябков. Серед тих, хто подав заяви – і два Грача. Чи є серед них справжній – поки що невідомо.

А найбільшу кількість заяв – 27 – претенденти подали до окружної виборчої комісії 30-го округу. Серед них — два Іванових, три Хмельницьких, чотири Константинових і дві Денисові. Тут найцікавішим виглядає протистояння екс-депутатів - комуніста Афанасія Іванова, президента однієї з найбільших в Україні будівельних компаній “Консоль” Володимира Константинова і начальника Управління Держказначейства України в Криму, члена громадського комітету "Прозора влада" Людмили Денисової. Останню підтримує Андрій Сенченко, та контрольована ним популярна Чорноморська телекомпанія.

У 98-му окрузі серед 9 претендентів, як очікується, основна боротьба розгорнеться між екс-головою парламентської комісії з місцевого самоврядування Олексієм Шацьких і висуванцем Меджлісу Айдером Сулеймановим.

Щойно виборча кампанії у цих округах розпочалася, як виникла загроза її зриву. Як повідомив голова Виборчої комісії АРК Михайло Малишев, на фінансування виборів потрібні 272 тисячі гривень, тоді як парламент автономії так і не розглянув на своїй останній сесії це питання. У зв’язку з цим Виборчком Криму ухвалив рішення використати для фінансування виборчої кампанії 160 тисяч, які залишилися після виборів 31 березня. За рештою необхідної суми комісія звернулася до уряду автономії, який поки що мовчить.
XS
SM
MD
LG