Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про візит Леоніда Кучми до Москви


Російська преса про візит Леоніда Кучми до Москви

Прага, 8 серпня 2002 - Російська преса активно відгукнулася на, до певної міри, несподіваний візит Президента України Леоніда Кучми до Москви.

Російські оглядачі з іронією і, водночас, серйозно зауважують, що Леонід Кучма навмисне поїхав до Москви саме на свій день народження, аби на правах іменинника здобути побільше поступок від свого колеги Володимира Путіна.

Газета «Время МН» зауважує, що створено ситуацію: «я приїхав, привітай мене будь ласка з днем народження», і «певну ставку український лідер робить саме на своє свято. Й тому, він вирушив до Москви разом із дружиною Людмилою», - мовиться у статті.

Дехто з аналітиків вважає, що факт святкування Кучмою свого дня народження разом із Путіним ніби продемонструє світові, хто тепер найголовніший друг українського президента і яка держава тепер найголовніший друг України.

«Після нещодавніх гучних рекламних акцій з приводу того, що Київ має намір «в ударному темпі» вступити до Євросоюзу, НАТО і Світової організації торгівлі, несподівано з’ясувалося, що ніде Україну, власне кажучи, і не чекають. І що подібна можливість є лише далекою теоретичною перспективою», - наголошує російський оглядач. А окрім цього, - мовиться у статті, Парламентська асамблея Ради Європи вимагає від України об’єктивного розслідування справи про зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. «А Сполучені Штати знову стали вивчати усі свідчення про нібито нелегальний продаж Києвом Багдаду чотирьох радарних установок «Кольчуга». А ось у Росії Україну завжди чекали й чекають», - пише газета.

Та й про збільшення політичного впливу Москви на Київ на фоні похолодання в українсько-американських взаєминах говорити легко і просто, тому що, іменинник може попросити, а йому важко відмовити, - вважає автор публікації у газеті «Время: МН».

А вже інший російський часопис «Время новостєй» пише, що Кучма має намір переконати свого колегу в тому, наскільки важливо ратифікувати угоду про вільну торгівлю, поки що не схвалену Державною Думою Росії.

«Торговельна війна між двома країнами стала безглуздою, констатує автор статті і при цьому зауважує, що Кучмі ніколи не вдавалося домогтися суттєвих поступок, оскільки російські ринки могутніші від українських. «Москва не вірить сльозам Києва, і він (тобто Київ) шукає прихильників ратифікації серед російських підприємців».

«Кремль, - продовжує російський оглядач, стурбований наміром Києва «відокремитися» жорсткими кордонами і митними бар’єрами. А Україна побоюється бути відрізаною від європейських ринків після того, як її близькі сусіди вступлять до ЄС». Для пільгового режиму торгівлі з Європою Києву необхідно закріпити чіткі кордони з Росією, у тому числі і митні. «А для Москви життєво важливо загальмувати процес «закріплення» кордонів, втягнувши Україну в євроазійський торговий простір. До того ж Росію турбує створення вільної економічної зони в рамках ГУУАМу», - пише у четвер російська газета «Врем’я новостєй».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG