Доступність посилання

ТОП новини

Кучмі не вірять на Заході: інтерв’ю з канадським політологом Тарасом Кузьо


Кучмі не вірять на Заході: інтерв’ю з канадським політологом Тарасом Кузьо

Прага, 8 серпня 2002 - Тарас Кузьо є фахівцем Центру досліджень Росії і Східної Європи університету Торонто, у минулому - директор інформаційного Центру НАТО в Києві.

Найчастіше з усіх закордонних лідерів президент України бачиться саме зі своїм російським колегою. Як Ви дивитеся на такі часті зустрічі Кучми і Путіна?

Тарас Кузьо

Була зустріч у Криму голови президентської адміністрації Росії й голови президентської адміністрації України, і тепер знову зустрічі президентів у Москві. Мені здається, це продовження політики Росії, яка була під час виборів, коли Росія чітко визначала, що вона підтримує 2 блоки в Україні - пропрезидентських і олігархічних партій, чи, навіть, комуністів, тільки щоб президентом не став Віктор Ющенко. Вони чітко визначали, що були проти «Нашої України». Мені здається, що це план, щоб повторити процес, який відбувся в Росії, коли влада перейшла від Бориса Єльцина до Володимира Путіна.

Мар’яна Драч

Президент України постійно заперечує таку інформацію, кажучи, що не буде обирати собі наступника. Чи можна йому вірити, на Вашу думку?

Тарас Кузьо

Ніколи не можна вірити президентові Кучмі. Він одне каже, а друге робить. З тієї неприємної ситуації, в яку він потрапив 2 роки тому, він би міг вийти, якщо б погодився на пропозицію тодішнього прем’єра Ющенка

Мар’яна Драч

Хто, на Вашу думку, може стати наступником Кучми, його спадкоємцем? Якщо це не буде формальний наступник, тобто Кучма прямо не скаже, то хоча б кого неофіційно він буде підтримувати на наступних виборах?

Тарас Кузьо

Я розумію, чого він каже, що не може це робити. В Україні після Кучмагейту буде нелегко використати російський сценарій. Народ дуже обурений політичною ситуацією, яка існує в Україні. Я бачу тільки одну людину - Віктора Медведчука. В якоїсь іншої людини від пропрезидентських кланів немає рейтингу.

Мар’яна Драч

Останні парламентські вибори продемонстрували, що Медведчук не є настільки популярним. Його партія потрапила до парламенту, але вона має найменшу процентну кількість голосів серед інших партій, представлених нині у Верховній Раді.

Тарас Кузьо

Але Медведчук має рейтинг приблизно 9-11%. Це йому вистачить, до цього додати адмінресурси, досить пасивну Східну Україну, яку можна обурити, тим що Ющенко - так званий націоналіст, і треба голосувати за Медведчука, додати адмінресурси Росії. Я б усе це не відкидав.

Мар’яна Драч

Ми говоримо про часті зустрічі президентів України й Росії. А тим часом у дипломатичних колах ідуть переговори про можливу зустріч президентів Польщі, України і США під час Празького саміту НАТО. Який резонанс матиме зустріч Кучми й Буша?

Тарас Кузьо

Американська влада вже давно наголосила, що президенти Кучма і Буш не зустрінуться, доки не буде вирішено питання Гонгадзе. Минулий рік став першим роком, коли зустріч президентів України і США не відбулася. Очевидно, для України це велика проблема, тому що без підтримки США буде дуже важко почати процес інтеграції в НАТО. Це проблема для влади - як вирішити питання Гонгадзе, як його може вирішити пан Піскун, якщо сама влада пов’язана з цим.

Мар’яна Драч

Але зараз планується тристороння зустріч - Кваснєвський - Кучма - Буш.

Тарас Кузьо

Мені здається, що Америку після подій у вересні минулого року не цікавить Україна. II цікавлять інші питання - Афганістан, Ірак, Росія, розширення НАТО. І це може бути символічно, тому що тиск був із сторони президента Кваснєвського.

Мар’янаДрач

Можливо, ще й заяви України, заяви Ради національної безпеки та оборони про те, що у майбутньому Україна планує вступити до НАТО.

Тарас Кузьо

Захід не вважає плани України щодо інтегрування в НАТО та ЄС дуже серйозними. І так буде тривати, доки при владі буде президент Кучма, бо це питання демократизації, політичних, економічних і соціальних реформ. Ніхто на Заході - ні президент Буш, ні представники НАТО та ЄС не довіряють президентові Кучмі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG