Доступність посилання

ТОП новини

В Каунасі під час поліцейського рейду цього тижня виявлено 66 нових безпритульних


В Каунасі під час поліцейського рейду цього тижня виявлено 66 нових безпритульних

Вільнюс, 9 серпня 2002 - В литовському місті Каунас під час поліцейського рейду цього тижня виявлено 66 нових безпритульних. В картотеці безпритульних, яку від осені минулого року складає каунаська міська поліція, вже кілька сотень осіб. Поліція до реєстрації бездомних приступила після довгого погоджування з департаментом поліції, чи це не порушить права людини.

В Каунасі, другому за величиною місті Литви, безпритульних тепер реєструють усі шість міських комісаріатів поліції. Останній рейд поліції з виявлення безпритульних виконано цієї середи. Під час тригодинного рейду знайшли шістдесят шість нових бездомних. Про це повідомив у п’ятницю часопис “Кауно дєна” (“Каунаський день”). Поліцейська картотека бездомних нараховує вже сотні осіб, які не мають даху над головою. Картотеку каунаська поліція почала складати восени минулого року. Перед тим міська поліція протягом довгого часу погоджувала з департаментом поліції Литви питання, чи своєю акцією вона не порушить права людини.

Реєструвати бездомних каунаська поліція почала однією з перших у Литві. Останній рейд з виявлення безпритульних в Каунасі почався о шостій ранку, в ньому взяли участь усі шість міських комісаріатів поліції. Під час рейду перевіряли в першу чергу ринки та підходи до великих крамниць. Третину бездомних, яких до поліції доставили вранці у середу, знайшли біля ринку залізничної станції Каунаса та біля двох ринків неподалік від станції.

Більшість бездомних живе групами по 2-3 особи. Серед затриманих цього тижня найбільше чоловіків працездатного віку, які народилися між 1950 і 1960 роками. Вони також домінують, за словами комісара відділу розшуку міста Каунас Кєстутіса Галініса, серед нерозпізнаних небіжчиків. Вважають, що більшість із них були безпритульними. Оця проблема і є однією з основних причин, через які каунаська поліція розпочала їх облік.

За допомогою картотеки безпритульних у Каунасі розкрито чимало злочинів. І після останнього рейду поліція не всіх бездомних відпустила. Серед шістдесятьох шістьох зареєстрованих цього тижня за відбитками пальців знайдено шістьох, яких розшукували за участь у різних злочинах.

Каунаська поліція, яка здійснює рейди з виявлення й реєстрації безпритульних, своїми діями бажає також привернути увагу влади до проблеми, яка стає гострішою. В обліку безпритульних, що його провадить поліція, у графі “місце проживання” домінують записи типу “лісний масив у передмісті Клебонішкіс”, “перон залізничної станції”, “теплові траси” тощо.

В місті Каунас, другому за величиною в Литві, за даними перепису населення 2001 року, проживає понад 381 тисяча людей. Кількість населення в Каунасі скорочується більше, ніж по всій Литві. В 1990 році в Каунасі було понад 430 тисяч мешканців, або на 49 тисяч більше, ніж тепер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG