Доступність посилання

ТОП новини

Суд за статуетку вартістю 175 доларів, яку колишній американський Посол США в Україні так і не зміг вивезти з України


Суд за статуетку вартістю 175 доларів, яку колишній американський Посол США в Україні так і не зміг вивезти з України

Київ, 9 серпня 2002 - У понеділок у Шевченківському суді міста Києва буде розглядатися одна вельми цікава справа.

Досить високого українського держслужбовця звинувачують у корупційних діях. Робиться це згідно із протоколом про адміністративні правопорушення, складеним 31 липня цього року посадовими особами Служби Безпеки України.

Отже, у діях Олександра Федорука, чинного голови Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон, СБУ вбачає ознаки корупційних дій. Йдеться про виданий у червні цього року, на підставі положень чинного українського законодавства і експертної оцінки, дозвіл на вивіз за межі України антикварної бронзової статуетки, що є пізньою копією кінця ХІХ-початку ХХ століть з репліки статуї французького митця Гудона “Діана”.

Цю антикварну річ (на суму еквівалентну 175 доларам США) декілька років тому придбав у Києві колишній посол Сполучених Штатів Америки пан Вільям Грін Міллер. Однак лише у цьому році пан Міллер зміг отримати офіційний дозвіл на вивезення статуетки. Але державний кордон України статуетка не перетнула.

Розповідає адвокат Олександра Федорука – Віктор Ніказаков:

- Ще у 1997 році колишній посол США в Україні Вільям Грін Міллер звернувся до тодішнього управління культури у Київській області (воно тоді видавало дозволи на вивіз культурних цінностей) за дозволом вивезти серед інших речей і копію з репліки статуї французького митця Гудона “Діана”. На той час діяло положення, яке забороняло вивіз цього антикваріату – наказ Міністерства культури СРСР від 23.03.1987, який за принципом правонаступництва діяв в Україні. 1999 року в Україні ухвалили закон про вивезення та повернення культурних цінностей. І цей законодавчий акт позбавив чинності закон СРСР. Минулого року з аналогічним проханням пан Міллер, перебуваючи в Україні з приватним візитом, звернувся до віце-прем’єра пана Семиноженка із проханням посприяти в отриманні дозволу на вивезення статуетки. Пан Семиноженко дав доручення пану Федоруку, яке звучало так: “Прошу вирішити позитивно питання та подати до Кабінету Міністрів проект відповіді пану Міллеру”. Відповідь була дана. І у червні цього року пан Міллер звернувся до пана Федорука як до голови Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон за дозволом. Було проведено експертизу в одному з музеїв. Був зроблений такий висновок: ця статуетка має деяку антикварну цінність, але таких статуеток в кінці минулого століття та на початку нинішнього виявлялося багато у численних бронзоливарних майстернях Європи. Тому культурної цінності, яка б перешкоджала її вивезенню, не має. Але вже 12 червня контролер у Бориспільському аеропорту (яка не має навіть фаху мистецтвознавця, бо закінчила Московський текстильний інститут), перевищивши свої повноваження, затримала цю статуетку. Вона була повернута до посольства США в Україні, а пан Міллер з прикрістю поїхав без неї.

Адвокат Олександра Федорука стверджує, що справу проти його підзахисного посадові особи СБУ фабрикували під особистим контролем заступника голови Служби безпеки Юрія Вандіна. Віктор Ніказаков бачить вагомі підстави: чому Олександр Федорук, людина яка від 92-го року обіймає посаду голови Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон, стала об’єктом звинувачень у корупційних діях з боку СБУ.

Віктор Ніказаков далі:

- Буквально з червня цього року Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, яку очолює пан Федорук, почала видавати дозволи на вивіз. До цього це могли за законом робити інші посадові особи. Це означає, що ця посада набирає певної привабливості для тих, хто робить гроші на такого роду об орудках. Отже, збіг таких обставин майже 100-сотково засвідчує, що це справа замовна, що вона спрямована на те, щоб не дозволити пану Федоруку у подальшому займати цю посаду.

Пан Федорук не звертався до пана Міллера за свідченнями. Цим має опікуватися, напевно, слідство.

Посольство США ознайомилося із заявою пана Федорука, але поки коментарів не надало.

Так само поки що не надає коментарів і Служба Безпеки України.

Нашим кореспондентам у Києві пообіцяли відреагувати представники цієї правоохоронної структури.

Але так чи інакше вже найближчим часом стане зрозуміло – як насправді Україна бореться із корупцією: реальною чи сфабрикованою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG