Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень, що розпочався, у Польщі проходитиме під знаком Папи Івана Павла Другого


Тиждень, що розпочався, у Польщі проходитиме під знаком Папи Івана Павла Другого

Варшава, 12 серпня 2002 - Уже в п'ятницю, 16 серпня, Святійший Отець приземлиться в аеропорту поблизу Кракова. І з цього моменту аж до 19 серпня до вечора триватиме паломництво Папи на рідну землю. Про те, як Польща готується до цієї події розповідаємо.

У програмі візиту Святішого Отця до Польщі є кілька особливо хвилюючих моментів. До них належать ті пункти програми візиту, що визначені як приватні. Скажімо, Папа Іван Павло Другий поїде на могилу своїх рідних, до гробівця, де спочивають його батько, мати і брат. І не бажає собі там Святійший Отець ані журналістів, ані великого супроводу. На цвинтарі будуть лише черниці і чернечий хор. Папа хоче сам вклонитися прахові рідних. Так само сам хоче помолитися Святійший Отець у Кракові на Вавелі, де покоїться прах великих поляків - королів, маршалків, релігійних діячів. А мешкати буде Папа у тім самім покою, де він жив, коли ще був митрополитом Краківським. Кажуть, що молодь буде цілу ніч стояти під вікном Папи - але так тихо, аби не перешкодити відпочинкові Святішого Отця. Уже відомо, що тисячі хлопців та дівчат зголосилися до нічного чатування під вікном Папи. А організатори візиту навіть збудували біля вікна спеціальний пристрій, на який міг би зійти Понтифік, якби хотів через вікно побачити молодих людей, які там чатують. Загалом, на зустріч з Папою, який цим разом буде лише в Кракові та околицях, збирається понад чотири з половиною мільйона паломників. Для тих, хто прибуде раніше, будуть відкриті костели, в яких можна перечекати до ранку, до початку зустрічі. Треба відзначити, що в Кракові і всіх інших місцях Малопольщі, де перебуватиме цими днями Папа, всі костели будуть відчинені для людей цілодобово. Також залучені до пильнування порядку, як годиться у таких випадках, тисячі поліцейських, лікарів та медичних сестер. Запроваджено суворий контроль за продажем продуктів харчування. Не можна в ті дні продавати тістечок з кремом, навіть знаменитих краківських “кремувек”, улюблених солодощів Святійшого Вітця, ані морозива, ані кебабу, ані пиріжків з м'ясом на винос. Усе це заборонено з тим, аби хтось, бува, не отруївся, як це може трапитися в спекотний день. Цікаво, як буде харчуватися сам Папа. Для нього готуватиме сестра Людмила. А любить Папа краківський сальцесон, і це єдина важка страва на його столі. Решта меню – варена телятина і варені овочі, а також домашні тістечка, кухи, як їх тут називають. Папа дуже скромний і невибагливий у їжі.

І ще одна цікавинка з програми візиту – Папа буде зустрічатися з ученими та студентами Ягеллонського університету у Кракові. Тож ось – студенти вручать йому залікову книжку номер один. У ній буде зазначено, що власник цієї залікової не мусить відвідувати лекції в університеті. Ось така весела цікавинка. А щодо традиційних пунктів програми – то це, звичайно ж – посвячення Санктуаріуму Божого Милосердя, зустріч із вірними на Кальварії Забжидовскій. Спільні Молитви й Служба Божа. Цьогорічне паломництво відбуватиметься під девізом “ Ісусе, вірую у тебе”.

Папа відлетить з Польщі 19 серпня ввечері з того самого літовища, на яке прилетить. Аеропорт, до речі, носить ім'я Папи Івана Павла Другого. До війни летовище було власністю польського князя Радзівілла, який вже в той час мав свій аероплан. Словом, церемонією прощання завершиться це чергове і, як багато хто каже, останнє паломництво Папи на його батьківщину. Відтак Святійший Отець відлетить до Ватикану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG