Доступність посилання

ТОП новини

Сильні повені вже другою хвилею захопили Чеську Республіку. Під водою лежать міста і села півдня країни. Під загрозою затоплення - центральна частина старої Праги


Сильні повені вже другою хвилею захопили Чеську Республіку. Під водою лежать міста і села півдня країни. Під загрозою затоплення - центральна частина старої Праги

Прага, 12 серпня 2002 - «Столітня вода» – так називають чехи цьогорічні повені, які дослівно паралізували життя країни. Закриваються не тільки другорядні, але й головні автомагістралі, передусім ті, що ведуть на південь, до кордону з Австрією, і до чеської столиці. В місті Чеські Будєйовіце мерія виголосила сьогодні загальну евакуацію населення. До цього міста повінь нині прийшла вже другою могутньою хвилею, під водою лежать також десятки навколишніх містечок і сіл. Загрожує повінь і унікальній архітектурі старої частини Чеського Крумлова, де другу добу безперестанно ідуть дощі.

Не менш драматично розгортаються події й у Празі, яку ще з ночі огорнув безупинний сильний дощ. Сьогодні пополудні мерія виголосила 3-ій, найвищий ступінь повеневої небезпеки. Закритими для транспорту й туристів є набережні Влтави, а також площі та вулиці старої частини міста. На допомогу празькій поліції та службі цивільної оборони до чеської столиці поспішають колеги з інших регіонів Чехії та армійські частини. Рівень води у Влтаві, котра протікає самим центром міста, піднявся на 3 із половиною метри вище допустимого. Найбільшу небезпеку повінь несе празьким музеям і галереям, які ще вчора зайнялись евакуацією мистецьких збірок. Свої канцелярії евакуював чеський Парламент. Як годину тому передало празьке радіо, небезпека нависла і над столичним зоопарком, звідки було вирішено евакуювати найцінніших звірів.

Цьогорічна велика вода прийшла до Чехії вже вдруге. Перша її хвиля забрала життя 4-ом чехам. Ще тиждень тому здавалось, що повені на півдні країни стихають. Почали підраховувати збитки, планувати ремонти й реконструкції. Сьогодні ж під зливою й бурями, під невпинними потоками води думки фахівців направлені на інше: якби вийти з драматичної ситуації з найменшими втратами, якими словами звернутись до тих, кому велика вода забрала все. Поміч гуманітарних організацій прийде завтра, а що робити сьогодні, як пережити землетруси, пожежі, повені сьогодні ? І в Чеській Республіці все наполегливіше лунають голоси про потребу державної політики випередження природних катаклізмів. І не тільки з технічного боку, але насамперед – про вчасну інформованість і потребу широкого людського спілкування й турботи держави про щоденні, навіть дрібні життєві справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG