Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Сербії звернувся до Конституційного суду Республіки з вимогою скасувати низку недавно ухвалених змін до законів, що стосуються правосуддя


Верховний суд Сербії звернувся до Конституційного суду Республіки з вимогою скасувати низку недавно ухвалених змін до законів, що стосуються правосуддя

Белград, 13 серпня 2002 – На думку суддів, згаданими змінами суди фактично підпорядковано виконавчій владі

В тіні боротьби за владу між президентом Югославії Воїславом Коштуніцею й прем’єр-міністром Сербії Зораном Джінджичем триває не менш цікава боротьба між судовою й виконавчою владами. Верховний Суд Сербії минулого тижня звернувся до Конституційного суду Республіки з вимогою скасувати низку положень правосудних законів оскільки ними, на думку суддів, розширено повноваження виконавчої влади в ланці правосуддя. Голова Верховного суду Зоран Івошевич каже, що Парламент повернув правосуддя там, де воно було за часу влади Мілошевича.

Республіканський парламент торік ухвалив п’ять правосудних законів, якими виконавчу владу позбавлено права втручатися в діяльність судів. Минуло лише кілька місяців, а народні обранці на надзвичайній сесії у липні ухвалили низку змін до згаданих законів. Комусь, очевидно, не сподобалося, що суди стали незалежними від влади.

На підставі закону, суддів рекомендує Високе віче правосуддя, яке складається з позапартійних експертів, а призначає їх парламент. Змінами до закону уточнено, що парламент може відкинути пропозицію Віча й призначати суддів на підставі рекомендації свого комітету з питань правосуддя. Згаданий комітет складається лише з діячів політичних партій. Отож, партії у змозі безпосередньо втручатися в діяльність судів. Так було і в комуністичні часи і в час Мілошевича.

Рішучі протести суддів, зокрема тих, які і в минулому мужньо виступали за незалежність правосуддя, пом’якшали міністра юстиції Владана Батича. Він каже, що зміни до законів внесено не на вимогу Кабінету міністрів, а на вимогу окремих депутатів. Проте, міністр не пояснив чому влада не відкинула ці зміни якщо не була згідна з ними.

Судді Конституційного суду у колективній відпустці. Голова Верховного суду Сербії стверджує, що справа невідкладна й висловлює впевненість, що вища судова інституція в республіці не буде зволікати.

Слід сказати, що суддів Верховного й Конституційного судів призначила нинішня влада. Окремі з них у минулому були звільнені з роботи через свою близькість до опозиції. Нині, коли при владі колишня опозиція, вони не хочуть стати сліпими виконавцями волі уряду який, незважаючи на факт, що в ньому сидять демократи, воліє мати слухняних, аніж незалежних суддів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG