Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак: можлива воєнна акція


США – Ірак: можлива воєнна акція

Прага, 13 серпня 2002 – Західні оглядачі коментують загострення конфронтації між США та Іраком після виступу в телебаченні іракського міністра інформації Аль-Сагафа, який відкинув можливість повернення до Іраку міжнародних інспекторів для перевірки військових об’єктів на предмет виготовлення зброї масового знищення. Коментатори розмірковують різні аспекти можливого воєнного удару по Іраку і дальші наслідки такої акції.

Британська газета «Файненшл таймс» містить коментар науковця Міжнародного інституту стратегічних досліджень Джона Чіпмана, який вважає, що воєнна акція США проти Іраку вимагатиме правового обґрунтування й схвалення цієї акції з боку Ради безпеки ООН. Якщо Сполучені Штати зможуть довести, що іракська зброя масового знищення залишається серйозною загрозою для країн регіону, то, згідно з міжнародним правом, це може послужити аргументом для отримання дозволу на превентивну акцію. Однак, у випадку воєнної акції, як вважає автор, потрібно підготувати добре продуману військову, політичну, економічну та післявоєнну дипломатичну стратегію, яка гарантувала б пізніше поліпшення ситуації на Близькому ході.

Тим часом коментатор тижневика «Нейшен» Дилип Гіро аналізує ситуацію Іраку перед нинішньою можливою воєнною акцією і його дипломатичні зусилля Багдада в регіоні Близького сходу. На думку автора, протягом останнього часу Ірак доклав чимало зусиль для того, щоб заручитися підтримкою з боку мусульманського світу, особливо сусідніх країн. Особливу заслугу в цьому автор приписує міністрові закордонних справ Наджі Сабрі, колишньому професорові англійської літератури, який свого часу очолив успішні переговори між Іраком та Іраном після війни між двома країнами у справі взаємного повернення військовополонених. Під час березневого самміту арабських лідерів Сабрі визнав кодони з Кувейтом, відновив добрі взаємини з Катаром, Оманом і Туреччиною. Тим часом із Саудівською Аравією Ірак підтримує добрі взаємини значно довше, від часу реалізації програми ООН «нафта за харчі». Ця політика оплатилася Багдадові, веде далі автор. Навіть Кувейт, проти якого Ірак 90-го року здійснив агресію, що допровадила до війни у Перській затоці й санкцій проти Багдада, отже, навіть Кувейт заявив, що він погодиться на воєнний удар США проти Іраку лише у випадку, якщо такий удар схвалить Рада безпеки ООН. Тому, як вважає автор, воєнний удар може викликати небезпечні наслідки в регіоні. Але чи стримають ці аргументи прихильників удару у Вашингтоні від дальшого кроку, пише на закінчення автор, покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG