Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов запровадив новий календар туркменського народу


Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов запровадив новий календар туркменського народу

Прага, 13 серпня 2002 - У понеділок Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов своїм указом офіційно запровадив новий календар туркменського народу. Відтепер перший місяць року називатимуть чи величатимуть титулом самого Ніязова – «Туркменбаші».

Президенту Туркменістану Сапармурату Ніязову нині 62 роки. Його офіційно називають Тукменбаші - «батьком усіх туркмен». З 1985 року він був першим секретарем ЦК Компартії республіки, а після розпаду СРСР став президентом Туркменістану. У 1999 році делегати Народної Ради Туркменістану схвалили рішення про те, що Сапармурат Ніязов залишатиметься главою держави без обмежень терміну його президентства.

Подібне рішення у формулюванні - «довічне президентство» було схвалене й минулого тижня. Однак Туркменбаші наступного дня відмовився від цього «довічного президентства», заявивши що президентські вибори в Туркменістані можливо відбудуться у 2008 році.

Манія величі Ніязова у Туркменістані відчутна на кожному кроці. Ніязова зображено на туркменських монетах і паперових грошах. Іменем Туркменбаші названо колишнє місто Красноводськ, а також низку вулиць, заводів, колгоспів та шкіл.

І ось тепер Сапармурат Ніязов своїм указом запровадив новий календар туркменського народу, назвавши перший місяць року – Туркменбаші, а місяць квітень – іменем своєї матері – Курбансолтан.

Туркменський правитель ще раніше взявся за вшанування своїх покійних батьків. Ïм присвоєно звання Героя Туркменістану. При цьому мати президента Курбансолтан стала першою жінкою, яка отримала цю високу нагороду. Вона загинула ще в 1948 році під час землетрусу. До цього слід додати, що сам Сапармурат Ніязов є вже п’ятикратним носієм звання Герой Туркменістану.

Окрім зміни назв місяців та днів тижня, Сапармурат Ніязов також розпорядився затвердити визначення 12-річного циклу життя людини: перший цикл - до 13 років – дитинство, від 13 – до 25 – отроцтво, від 25 – до 37 років – юність, від 37 – до 49 – зрілість, від 49 – до 61 року – пророцтво, від 61- до 73 – натхнення, від 73 – до 85 років – мудрість, від 85 - до 97 – старість, і нарешті останній період життя людини, за визначенням Туркменбаші, від 97 – до 109 років – вік Огузхана.

Своїми запровадженнями і нововведеннями президент уже не раз дивував цивілізований демократичний світ. Скажімо, ще у 2001 році Сапармурат Ніязов заборонив оперу й балет. Виступаючи на телебаченні він заявив: «Я не розумію балету! Навіщо він мені? Як можна прищепити туркменові любов до балету, якщо у нього у крові немає балету?».

Але на цьому не вичерпується аналіз крові туркменів, що його зробив Тукменбаші. Окрім опери й балету – в опалу потрапили також західна естрадна музика, циркове мистецтво і навіть народний танець. В результаті були скасовані: туркменський театр опери й балету, Туркменська державна філармонія, Ансамбль народного танцю Туркменістану та Національний центр естради і циркового мистецтва. А замість них було створено Національний культурний центр Туркменістану для процвітання «справжнього мистецтва туркменів», відповідно до уяв Туркменбаші – батька усіх туркмен Сапармурата Ніязова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG