Доступність посилання

ТОП новини

Високопоставлений іракський представник відкинув можливість повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів


Високопоставлений іракський представник відкинув можливість повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів

Прага, 13 серпня 2002 - Іракський міністр інформації Могаммед аль Саггаф в інтерв’ю арабській телемережі Аль-Джазіра повідомив, що Багдад відкидає можливість повернення в Ірак міжнародних інспекторів ООН. Ця заява, навіть, суперечить раніше висловленим побажанням низки лідерів арабських країн, які наголошували на тому, що для розв’язання кризи довкола Іраку необхідно йти дипломатичним шляхом. Зрештою, ця заява, практично, йде всупереч нещодавнім спробам Багдада відновити переговори з Радою безпеки ООН. Тим часом у Сполучених Штатах тривають дискусії щодо політики адміністрації США до іракського режиму Саддама Хусейна, спроби якого розбудовувати арсенали зброї масового знищення вважають загрозою для регіону та стабільності у світі.

Згідно із сьогоднішнім повідомленням агенції Рейтерс, Саддам Хусейн під час зустрічі із британськими парламентаріями висловив готовність дотриматися вимог Ради безпеки ООН щодо повернення міжнародних інспекторів. Міністр інформації Іраку Могаммад Саед аль Сагаф, однак, висловив узагалі протилежну позицію, заявивши, що Багдад не має наміру надати дозвіл на повернення інспекторів ООН, які, за його словами, завершили їхню роботу чотири роки тому. Як відомо, тоді Багдад видворив інспекторів ООН.

Спроби політичного маневрування іракського режиму не є несподіванкою й уже тривають п’ять років поспіль. Проте кілька тижнів тому генеральний секретар ООН Кофі Аннан - після трьох безрезультатних переговорів - офіційно попередив Багдад, що Рада безпеки ООН вирішуватиме справу дотримання резолюцій ООН, якими передбачено ліквідацію іракських арсеналів зброї масового знищення.

Речник державного департаменту США Філіп Рікер у Вашингтоні заявив:

"Справа, власне, не в інспекціях, а в контрольованому роззброєнні. Ірак повинен роззброїтися. З цим погодився Саддам Хусейн та його режим після закінчення війни в Перській затоці. Ці домовленості є складовою резолюцій Ради безпеки ООН".

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш не виключає можливості воєнної інтервенції, щоб позбавити Ірак зброї масового знищення та й, навіть, усунути від влади режим Саддама Хусейна. Після зустрічі сьогодні у Вашингтоні з державним секретарем США міністр закордонних справ Іспанії Ана Паласіос заявила, що "світ був би кращим, якби Саддам Хусейн не був лідером Іраку".

Щодо підтримки Мадридом імовірної американської воєнної інтервенції в Іраку Паласіос зазначила, що про це говорити ще зарано. Деякі європейські союзники США (серед них і керівництво Німеччини та Великобританії) заявили, що не мають наміру підтримати американські плани воєнної інтервенції в Іраку. Проте голова парламентської комісії закордонних справ Бундестагу Німеччини Ганс-Ульріх Клозе сьогодні визнав, що європейці «можуть собі дозволити привілей пошуків дипломатичної розв’язки, усвідомлюючи, що у випадку краху таких пропозицій й у випадку кризи - можна покластися на таку потугу як Сполучені Штати».

Згідно з оприлюдненими сьогодні опитуваннями газети Вашингтон Пост та телемережі "ABC" більшість американців підтримують політику адміністрації США вислати американські війська, щоб усунути іракського лідера Саддама Хусейна, проте вимагають від президента Джорджа Буша отримати згоду для такої операції від Конгресу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG