Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану Мохаммад Хатамі відвідав Афганістан і скритикував американську кампанію проти тероризму


Президент Ірану Мохаммад Хатамі відвідав Афганістан і скритикував американську кампанію проти тероризму

Прага, 14 серпня 2002 - Президент Ірану Мохаммад Хатамі відвідав Афганістан з одноденним офіційним візитом, у перебігу якого не оминув нагоди також покритикував американську кампанію проти тероризму.

Це був перший, за минулих сорок років, офіційний візит голови іранської держави до сусіднього Афганістану. Президент Ірану Мохаммад Хатамі під час цього одноденного перебування у Кабулі зустрівся з міжнародними журналістами. На прес-конференції Хатамі скористався нагодою перестерегти американських лідерів, що розширення антитерористичної кампанії може викликати ланцюгову реакцію втягнення до конфронтації країн, не причетних до цієї проблеми. "Події 11-го вересня були жахливими, однак американські лідери зловжили цим" – заявив іранський президент. Як зазначають спостерігачі, хоча Хатамі поіменно не згадував жодної країни, однак, як виглядає, він мав на увазі американську політику стосовно Іраку. При цьому лідер держави, яку в січневому виступі президент Джордж Буш вніс до списку країн "вісі зла", намагався спростувати також звинувачення у спробі створити зону впливу в Афганістані, де в результаті американської воєнної операції знищили бази терористичного угруповання Аль Кайди та усунули від влади талібів, які давали їм притулок.

"Американські звинувачення Ірану у втручанні до внутрішніх справ Афганістану не базуються на жодних задокументованих доказах" - заявив іранський лідер Хатамі.

Проте, американська сторона серед іншого уже довший час звинувачувала іранську владу у наданні притулку бойовикам аль Кайди, яким пощастило перейти з Афганістану на іранську територію. У відповідь на повідомлення про те, що, мовляв, іранська влада передала бойовиків аль Кайди деяким мусульманським країнам, міністр оборони Сполучених Штатів Доналд Рамсфелд з певним незадоволенням вказав на те, що нікого з терористів не було передано Сполученим Штатам.

"Немає питань, що вони (іранські власті) дозволили бойовикам аль Кайди увійти до країни. Вони дозволяють й тепер їм перебувати на іранській території, й - вірогідно - із певних причин вони видали кількох із них іншим країнам, проте не видали жодного з них нам" – заявив Доналд Рамсфелд і додав, що, ймовірно, візит президента Ірану до Афганістану є корисною справою.

Як пише американська газета НЙТ, попри згадані попередження американських лідерів іранський президент усе ж таки намагався довести, що Іран та Сполучені Штати знайшли спільні інтереси в Афганістані – усунення режиму талібів та консолідацію влади президента Хаміда Карзая.

Наприкінці слід ще згадати цікавий політичний курйоз, а саме: іранський президент Хатамі провів переговори в Кабулі з афганським президентом Хамідом Карзаєм у той час, коли безпеку останнього гарантують уже другий місяць поспіль військовослужбовці спеціальних американських підрозділів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG