Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з українською гімназією в Одесі?


Що буде з українською гімназією в Одесі?

Одеса, 15 серпня 2002 - Мова про українську гімназію при дитячому оздоровчому Центрі “Молода гвардія”. Батьки учнів цієї гімназії вже тривалий час протистоять спробам закрити її. І це у місті де з україномовною освітою справи досить таки кепські.

Дотепер невідомо чи матимуть можливість всі учні продовжити навчання у звичних стінах гімназії при дитячому оздоровчому центрі. Схоже, численні звернення до різноманітних державних установ результатів не мали. Благання батьків не почули.

“Контрактні умови, перед фактом існування яких поставили батьків, багатьом не по кишені. Гроші пропонують платити навіть забувши, що це є порушенням Конституції, згідно з якою середня освіта в Україні є безкоштовною” – повідомила одна з активісток батьківського комітету Любов Рогатинська:

“Наші батьки навіть не знають своїх прав.

У нашому Суворовському районі Одеси переповнені школи. Лише дві – гімназія та школа – є україномовними на понад сто тисяч жителів. Всі інші є не укомплектованими професійно й там не викладається українська мова.

Кілька років тому була інформація про те, що не лише санаторна зона Одеси забудовується, але що і територія дитячого оздоровчого центру “Молода гвардія” так само буде використана для забудови маєтків різноманітного рівня чиновників. Я у це не повірила. Але, нині все до цього.

Наші звернення до прем'єр-міністра, Президента, Голови благодійного фонду Людмили Кучми – результатів не мають.

Тим часом, кращі діти, які довели це складанням іспитів, залишаються під загрозою втратити можливість навчатися у гімназії, бо нас поставили перед фактом контракту” – зазначила Любов Рогатинська.

Владі прости батьків не подобаються. Вже нині відмовлено у наданні приміщення для проведення зборів, на яких планувалося обговорити протистояння навколо подальшої долі української гімназії. Щоправда, особисто відмовити колишній керівник обласної міліції і нинішній голова Суворовської рай адміністрації Одеси Іван Григоренко не наважився. Він зробив це через своїх заступників.

Тим часом, батьки учнів української гімназії при дитячому оздоровчому центрі “Молода гвардія” не втрачають надії. Підтримку їм вже висловили провідні політики, парламентарі з боку Юлії Тимошенко й Віктора Ющенка, представники творчого світу та українці з діаспори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG