Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з головою Об’єднання українців Польщі Мироном Киртичаком щодо візиту Папи Івана Павла Другого до Кракова


Інтерв’ю з головою Об’єднання українців Польщі Мироном Киртичаком щодо візиту Папи Івана Павла Другого до Кракова

Варшава, 13 серпня 2002 - Українська громада Польщі теж братиме участь у зустрічі з Папою Іваном Павлом Другим, який 16 серпня прибуває до Кракова. Візити до Польщі Святішого Отця допомагали українцям будувати взаємини християнського примирення з польськими католиками, знаходити порозуміння у непростих відносинах української меншини з корінною нацією.

Що для української громади в Польщі означає черговий візит до Польщі Папи Івана Павла Другого?

Мирон Киртичак

Для української громади це одна з тих подій, які важливі в публічному житті Польщі і важливі у віросповідному плані для усіх людей католицького й інших віросповідань. Думаю, що після візиту Івана Павла Другого в Україну минулого року наше ставлення до його проповідей, його місії враховує те, що він зробив і робить для віросповідного примирення й подолання підвалин екуменізму в широкому християнському розумінні цього слова. Ми розраховуємо, що в Кракові, де є багатовікові традиції співпраці різних народів, це буде черговою нагодою, щоб екуменічні послання під час візиту Папи прозвучали. Цей візит має набагато важливіше значення для польського суспільства, яке духовно міцніше зв’язане з Папою. Українська громада, принаймні в Кракові, завжди брала в цьому участь, зокрема, Фонд Святого Володимира, і думаю, що під час цього візиту теж будуть присутні на найважливіших службах Божих.

Ганна Стеців

Папа багато разів приїжджав до Польщі і кожного разу українці Польщі брали участь у зустрічах із ним. Що змінювалося після цих візитів у духовному житті, в вашому спілкуванні, співжитті з католиками, в вашій позиції у Польщі? Чи ці візити Папи якось помагали й українцям знайти себе у цій країні?

Мирон Киртичак

Ці візити, звичайно, дуже допомагали в побудові реального образу української католицької чи греко-католицької спільноти. Це також сприяло побудові певного істотного почуття суб’єктності нашої спільноти, звичайно, не цілої, тому що вона віросповідно поділена.

Ганна Стеців

Чого українська громада у Польщі ще очікує від апостольської столиці, якого, може, сприяння, якої і в чому підтримки?

Мирон Киртичак

Спеціальних очікувань немає. Сподіваємось на зміцнення й побудову духовності людей на рівні критеріїв, гуманних цінностей. В літургійних вимірах важливим було б прискорити процес винесення на престоли Патріарха Андрія Шептицького. Ці скромні очікування найважливіші, тому що в кожній християнській спільноті є спільна праця над зміцненням духовності, зокрема, праця з молодим поколінням для побудови ієрархій вартостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG