Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Португалії: «дисципліновані раби»


Українці в Португалії: «дисципліновані раби»

Прага, 15 серпня 2002 - Європейський Союз, стривожений наступом крайніх правих сил, прагне придушити нелеґальну іміґрацію. Але хвилі бідних іміґрантів приходитимуть і далі - європейські працедавці користаються з їхнього сумнівного статусу, щоби збивати платню й оминати закони про працю. У Португалії, наприклад, наростає тенденція експлуатувати кваліфікованих працівників зі Східної Європи, що їх там називають «лунатиками». І на першому місці серед них українці, пише в останньому числі французький місячник Ле Монд Діпломатік.

Заблуканий погляд їхніх очей зраджує бажання висковзнути до провінції; їхні зіжмакані пластикові торбинки видають сумнівний статус мандрівних наймитів. Є й інші ознаки їхньої тихої присутності: російські газети в кіосках на вокзалі чи написані кирилицею реклами в конторах грошових переказів. Так пише з Португалії кореспондент французького журналу про «лунатиків», що крадькома бродять головним майданом Лісабона.

Трудові іміґранти прибувають багато звідки, серед того і з колишніх португальських колоній. Але дедалі більше румун, молдован, росіян, а головно українців дістаються тепер до Португалії в пошуках кращого життя - і знаходять експлуатацію й страх.

«Українці є третьою найбільшою спільнотою іноземців у Португалії після вихідців із Кабо Верде й Бразилії. Їх більше, ніж гвінейців чи ангольців», – каже французькому журналістові Тетяна Комліченко-Ґоміш, адміністратор центру працевлаштування в діловому районі Лісабона. Вона підбирає своїм землякам працю, здебільшого на будівництві. Приїжджі зі Східної Європи, в першу чергу українці, нерідко мають високу кваліфікацію: було, наприклад, подружжя лікарів - але зараз дружина працює на заводі, а чоловік будівельником.

Ле Монд Діпломатік далі пише про особливості Португалії, де дуже низька порівняно з рештою ЄС пересічна платня виганяє самих португальців на заробітки до інших європейських країн. Із цього радо користаються працедавці, наймаючи замість португальських членів профспілок безправних іміґрантів.

Інтереси ж потужного будівельного лобі й відповідних урядів - а Португалія зараз переживає період масового будівництва - суперечать інтересам збіднілих мандрівників, перед якими постають надзвичайно погані трудові й житлові умови.

Ситуація недвозначна, вважають працівники одного з інститутів, який пропонує курси португальської мови для східноєвропейців: «Португальці загалом уважають еміґрантів зі Східної Європи за дисциплінованих фахівців. Але до них водночас ставляться як до рабів. І, попри нестачу в Португалії кваліфікованої робочої сили, нічого не робиться для того, щоби скористатися з потенціялу цих приїжджих, хоча багато з них - інженери, лікарі чи інші фахівці. Вони нерідко стають жертвами чи то несумлінних юристів, які пропонують допомогу в улаштуванні дозволів на перебування й урешті видоюють із них усе нові гроші, чи посередників, які втікають із їхньою платнею, а чи й їхніх власних мафій».

Французький журнал цитує оповідь Сергія з України, який живе нелеґально в Лісабоні й ховається від мафії, якій він не хоче далі платити гроші.

Минулого літа, нагадує Ле Монд Діпломатік, інший українець захопив у заручники власника кав’ярні в самому центрі португальської столиці - він був у відчаї, пограбований бандою своїх співвітчизників.

Натомість португальці переважно співчувають українцям та іншим заробітчанам зі Східної Європи - за словами самих цих іміґрантів. Їм, пише Ле Монд Діпломатік, на відміну від африканців чи циган, не доводиться зазнавати ксенофобських чи расистських нападів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG