Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація: Недоброзичливе ставлення закордонних службовців до громадян України - як бути у подібних випадках і як їх уникнути?


Юридична консультація: Недоброзичливе ставлення закордонних службовців до громадян України - як бути у подібних випадках і як їх уникнути?

Київ, 13 серпня 2002 - До юридичної консультації звернувся наш слухач, із яким трапилася неприємна історія на території Польщі. Його розповідь - радше не запитання, а ілюстрація до тієї ситуації, в якій побувало чимало українців, які виїжджають за кордон у різних справах.

Розповідь слухача:

Я Нудяк Ярослав, перебуваючи у Польщі 16.06 цього року, був затриманий поліцією Люблінського воєводства приблизно о 15.00. Мене затримав поліцейський біля містечка Свідник і сказав, що я повинен заплатити штраф 350 злотих. В мене таких грошей не було, тоді він сказав, що залишає паспорт у себе, а я щоб їхав і обміняв американські долари на злоті. Я зробив обмін і приїхав до нього, хотів поцікавитися, за що маю заплатити. Він мене обізвав нецензурними словами і сказав, щоб я чекав до завтра. На це я йому відповів, що я державний службовець, замісник міського голови, депутат районної ради і про затримання мушу доповісти в Міську раду, тому що в мене завтра робочий день. Попросив його назвати своє прізвище або подати номер значка, який був у нього відсутній, і дати якесь підтвердження, що паспорт залишається у нього, щоб я зміг поселитися у готель. Він відповів, що я буду спати біля комендатури і чекати його стільки, оскільки йому буде потрібно. Я поїхав у комендатуру і прочекав там до 20-ї години. Хотів написати скаргу, але мені в цьому було відмовлено поліцейськими, які не хотіли називати свої прізвища. Коли я зрозумів, що поліція комендатури веде проти мене незаконні дії, порушуючи мої права людини, і захисту тут мені не буде, я подзвонив знайомому, пану Анджею Лісеку, який живе біля Любліна, у селі Антонів, і попросив його приїхати з адвокатом. Але це був вихідний день, і він приїхав один. Вислухавши мене, він сказав, що зі мною так роблять тільки тому, що я українець, що з поляками вони собі такого не дозволяють. Він почав розмовляти з черговими по комендатурі і лише тоді викликали того поліцейського, який забрав у мене паспорт. Той написав мандат на 350 злотих без пояснення і сказав, щоб я сів у машину. Я не дуже розумію польську мову і попросив, щоб при нашій розмові був присутній перекладач. В цьому мені було відмовлено. Знаходячись у нервовому стресі, до якого мене довела поліція Люблінської комендатури, я сів на таксі і поїхав у Варшаву в посольство України, де попросив захисту.

Володимир Ляшко

Як бути у подібних випадках і як їх уникнути? Консультує юрист Валентина Позинич:

На жаль, це не перша інформація про таке недоброзичливе ставлення польських службовців до громадян України. Хоча Польща й Україна підписали низку договорів про добросусідство, дружні відносини, співробітництво, правову допомогу, в яких записані гарні слова про те, що мають поважатися права громадян України на території Польщі й поляків на території України, але це не завжди виконується. Ви вчинили дуже правильно, коли звернулися до посольства і треба було це зробити одразу. Згідно з Положенням про Міністерство закордонних справ, воно уповноважене представляти й захищати інтереси і права громадян України за кордоном. Міністерство закордонних справ має дипломатичні представництва в багатьох державах, у тому числі й у Польщі. Якби Ви одразу звернулися до консульства, то консул мав би вжити негайних заходів до відновлення ваших прав, і якби це йому не вдалося зробити самостійно, то він мав би проінформувати про це посольство і Міністерство закордонних справ. Якщо попри те, що Ви вже проінформували про порушення Ваших прав, посольство не вживає відповідних заходів, то Ви можете оскаржити дії посольства чи Міністерства закордонних справ у встановленому порядку, тобто оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG