Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофічні повені, що охопили Чеську Республіку, не мають аналогій в історії країни


Катастрофічні повені, що охопили Чеську Республіку, не мають аналогій в історії країни

Прага, 15 серпня 2002 – Загинуло 11 осіб, падають підтоплені будинки, мости, зруйновані залізничні колії. Під час аварії на хімкомбінаті в місті Нератовіце дійшло до витоку отруйного хлору.

Сьогодні найскладніша ситуація на півночі країни, куди дійшла велика вода з Влтави. В районі міста Мєлнік Влтава впадає до Лаби, могутні хвилі цілковито затопили місто, в якому живе понад 20 тисяч людей. Населення вдалось минулої ночі евакуювати, через те тут обійшлось без людських жертв. Кілька годин тому тут упало 15 підтоплених будинків. Під водою лежать також міста Усті над Лабою, Дєчін, інші населені пункти на півночі країни. Велика вода з Лаби вже незабаром досягне теренів Німеччини.

Та найсерйозніша катастрофа нинішнього дня сталась на хімічному комбінаті «Сполана» у місті Нератовіце, яке повністю лежить під водою. Затоплені приміщення не витримали тиску води, дійшло до витоку отруйного хлору. Під назвою «Іперит» цей газ уперше був ужитий під час Першої світової війни і становить велику небезпеку для здоров’я людини. В місті Нератовіце цивільна оборона виголосила 3-й ступінь хімічної небезпеки. Однак до евакуації міста поки що не дійшло, оскільки насиченість хлору, на думку фахівців, не висока. Хлориста хмара рухається в напрямку міста Кладно, що лежить за 26 кілометрів на північний схід від Праги.

Загалом по Чеській Республіці повінь спадає, і тільки зараз можна до певної міри уявити масштаби катастрофи. Усього було евакуйовано понад 200 тисяч людей. Сьогодні вони заселяють школи, студентські гуртожитки, спортивні комплекси, але більшість із них не матиме куди повернутись, тому що їхні домівки забрала вода. Водою затоплено багато шкіл, уже сьогодні уряд оголосив, що ймовірно, шкільний рік для багатьох сотень учнів може розпочатись пізніше. Десятки затоплених міст відрізані від електроенергії, газу, починає відчуватися брак питної води.

Цілковито паралізована транспортна мережа в Празі, не їздять трамваї, затоплено 11 центральних станцій метро. Під водою – старе місто, тобто затоплена низка унікальних пам’яток архітектури, між якими Національний театр, палац мистецтв «Рудольфінум», одна з найстарших в Європі Майзелова синагога, сецесійні будинки на набережній Ултави в самому центрі Праги. Під час повеней загинуло 11 осіб. Значні втрати поніс і празький зоопарк, зокрема, і досі не вдається виловити з ріки бегемота, котрого вранці забрала вода. А вчора телеканали світу показали, як довелось застрелити слона, якого відносила вода.

Всі рішення, досі ухвалені урядом, свідчать, що кабінет міністрів від початку діяв професійно й вчасно. Поліції активно допомагає військо, цілодобово несуть службу державні канали радіо й телебачення, інформованість про роботу транспорту, кризових штабів, комітетів цивільної допомоги не дає виникнути хаосу. Вражає також, з якою готовністю чехи виходять на допомогу один одному. Тому перемогу над повінню першими здобули саме вони, а також тисячі добровольців і в цілому висока свідомість громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG